POTVRĐENO Izvor: WSPA
Žene trebaju više sna od muškaraca
Ako ste vezani za svoj krevet i ujutro vam je teško ustati, ova bi vas vijest mogla zanimati

Neuroznanstvenik Jim Horne smatra da žene mogu doživjeti povećanu razinu psihološkog stresa zbog nedostatka sna, ali da to nije toliko vjerojatno za muškarce. 

U izjavi za Mail Online profesor Horne je rekao da žene obavljaju više zadataka istovremeno, zbog čega više koriste mozak tijekom dana, pa ženskom mozgu treba više vremena za oporavak.

“Što više preko dana koristite mozak, to će mu trebati više sna da se oporavi. Žene imaju tendenciju obavljati višestruke zadaće, rade puno toga odjednom i fleksibilne su pa mozak koriste više nego muškarci. Zbog toga je njihova potreba za spavanjem veća”, pojasnio je. 

Horne ističe da ženama u prosjeku treba dvadeset minuta više sna nego muškarcima, ali ta brojka varira od žene do žene. Također navodi da će muškarcima čiji posao uključuje “donošenje odluka i lateralno razmišljanje” vjerojatno trebati više sna.

Horne je do ovih podataka došao istraživanjem koje je proveo među 210 muškaraca i žena 2010. godine, a objavljeno je u časopisu Journal of Sleep Research.

Autor:
Prvi.tv