AUSTRALIJA
Zatvorske i novčane kazne za nasilni sadržaj na društvenim mrežama
Australija je usvojila zakon kojim će društvene mreže biti kažnjene ako ne uklone nasilni sadržaj u razumnom periodu.

Australija je usvojila zakon kojim će tehnološke kompanije biti novčano kažnjene sa iznosom koji će činiti do 10 posto njihovog godišnjeg globalnog obrta, a njihovim direktorima prijeti zatvorska kazna do tri godine ako "brzo" ne uklone nasilni sadržaj sa društvenih mreža. 

Novi zakon, kojeg je predložio Parlament, odgovor je na napad na dvije džamije u Christchurchu na Novom Zelandu u kojem je ubijeno 50 ljudi. 

Napadač je pokolj prenosio uživo na svojom Facebook profilu, a video se masovno dijelio više od sat vremena, dok nije uklonjen, što je australski premijer Scott Morrison opisao neprihvatljivim. 

"Zajedno moramo djelovati da osiguramo da počinioci i njihovi saučesnici ne mogu koristiti online platforme u svrhu širenja njihove nasilne i ekstremne propagande - ove platforme ne bi trebale biti korištene kao oružje za zlo", rekao je generalni tužitelj Christian Porter u parlamentu dok je predstavljao zakon. 

Usvajanje zakona znači da je u Australiji sada prestup ako kompanije kao što su Facebook i Google, koji je vlasnik YouTubea, bez odlaganja ne uklone videa ili fotografije koje prikazuju ubojstvo, mučenje ili silovanje.

Kompanije također moraju obavijestiti australsku policiju u "razumnom" vremenskom periodu.

"Važno je da uputimo veoma jasnu poruku društvenim mrežama da očekujemo da se njihovo ponašanje promjeni", rekao je Mitch Fifield, australski ministar komunikacija nakon što je zakon usvojen na posljednjem zasjedanju parlamenta prije izbora u maju. 

Porota će odlučiti da li su kompanije uklonile sadržaj u razumnom vremenskom periodu. 

Glasnogovornik Googlea odbio je dati komentar na zakon, ali je rekao da je kompanija već poduzela mjere da ograniči nasilni sadržaj na svojim platformama. 

Prošle sedmice, Facebook je priopćio da istražuje mogućnosti ograničenja pristupa njihovom servisu prijenosa uživo, što bi ovisilo od raznih faktora kao što je prethodno kršenje pravila društvene mreže. 

Australska opozicijska Radnička stranka podržala je zakon, ali je navela da će se posavjetovati sa tehnološkom industrijom oko mogućih amandmana. 

Kritičari kažu da su vlasti povukle ovaj potez prebrzo, bez konzultacija i razmatranja. 

"Zakoni napravljeni kao brza reakcija na tragične događaje nisu nužno dobro zakoni i mogu imati nenamjerne loše posljedice", rekao je Arthur Moses, predsjednik australskog Zakonodavnog vijeća. 

"Aktivisti više neće moći koristiti društvene mreže da ukažu na zločine počinjene širom svijeta jer će kompanije morati ukloniti određeni sadržaj iz straha da će biti optužene."

Autor:
Agencije