ISTRAGA Foto: Xinhua
Vođa pokolja u Šri Lanki poginuo u jednom od napada
Sumnjivi vođa militantne grupe za koju vlasti Šri Lanke tvrde da je izvela bombaške napade na uskrsnu nedjelju poginuo je u eksploziji u hotelu Shangri-La

Policija je objavila na svom službenom Twitter nalogu da je Mohamed Zahran, vođa lokalne militantne grupe Nacionalni džemat Towheed poznat po ekstremističkim govorima na društvenim mrežama, poginuo u jednom od devet samoubilačkih bombaških napada, javlja Fena.

Policija je također priopćila da je uhitila drugog u lancu zapovjedne grupe. Navodi se da su istražitelji utvrdili da je vojnu obuku militanata osigurala grupa koju oni nazivaju "Vojska Mohindeen" i da je oružje nabavljeno izvan zemlje i s nekih lokacija iz Istočne pokrajine Šri Lanke. 

Napadači su u lokalnoj gimnastičkoj dvorani radili i igrali nogomet te su koristili nacionalne osobne dokumente. Vozila korištena u napadu nabavljena su u prodavaonici automobila u Kadawathi, predgrađu prijestonice Colomba.

Policija je priopćila da je operater tvornice bakra, koji je uhićen u vezi s napadima, pomagao članovima Mohideen vojske da izrađuju improvizirane eksplozivne naprave i nabave prazne čahure koje je prodala vojska Šri Lanke  kao bakarni otpad.

Australski premijer Scott Morrison danas je izjavio kako je potvrđeno da su napadači u Šri Lanki imali podršku grupe Islamska država, koja je preuzela odgovornost za masakr, šaljući snimak Zahrana i ostalih koji su su iskazivali vjernost njenom urušenom kalifatu.

Predsjednik Šri Lanke Maithripala Sirisena izjavio je novinarima u Colombu da je za oko 140 ljudi u toj otočnoj zemlji utvrđeno da imaju veze s Islamskom državom i da vlada Šri Lanke "ima kapaciteta" da "potpuno kontrolira" aktivnosti ISIL-a u zemlji.

"Potpuno ćemo kontrolirati to i stvorit ćemo slobodno i miroljubivo okruženje za život ljudi", kazao je.

Sirisena je optužio ministra obrane Šri Lanke, koji je u četvrtak podnio ostavku, i načelnika policije, koji je izjavio da će uskoro odstupiti, zbog nemogućnosti da podijele informacije međunarodnih obavještajnih agencija o planiranju napada prikupljane tjednima.

Širom Colomba u petak je bilo primjetno jačanje sigurnosnih mjera, dok su vlasti upozorile na novi napad i tragaju za osumnjičenima koji bi mogli imati pristup eksplozivima. Naoružani vojnici stražirili su pred crkvom Svetog Antuna, jedne od tri napadnute crkve, a obližnje su trgovine zatvorene, prenosi Associated Press.

Autor:
Prvi.tv