POLITOLOŠKE RASPRAVE Foto: SUM
U Mostaru odlučeno da će tema Svjetskog kongresa u Melbourneu 2023. biti Filozofija preko granica
Radni sastanak Glavnog odbora Međunarodne federacije filozofskih asocijacija (FISP – Fédération Internationale des Sociétés de Philosophie) održan je Mostaru

Sudjelovali su članovi iz cijeloga svijeta, od Australije, Tajlanda, Japana, afričkih zemalja, Turske, pa sve do Meksika i Sjedinjenih Američkih Država. Glavni odbor FISP-a u odlučio je da će tema Svjetskog kongresa u Melbourneu 2023. biti “Philosophy Across Boundaries” (Filozofija preko granica). Sljedeći radni sastanak Glavnog odbora FISP-a održat će se u Hanoiu u Vijetnamu.

Većina sudionika ovog sastanka bili su iz europskih zemalja. Glavni odbor FISP-a došao je u Mostar na poziv Udruge za promicanje filozofije federalizma. Uz članove Glavnog odbora na radnom sastanku sudjelovali su i počasni predsjednici FISP-a prof. Evandro Agazzi, prof. Ioanna Kucuradi i prof. Dermot Moran.

U sklopu radnog sastanka Glavnog odbora FISP-a organiziran je simpozij na kojemu su svoja izlaganja uz članove FISP-a održali i filozofi i politolozi iz Bosne i Hercegovine. Tematski naslov ovogodišnjeg simpozija Glavnog odbora FISP-a bio je «Dijalog među kulturama umjesto sukoba civilizacija – Kulturni susreti i migracije” (Dialogue among Cultures instead of Clash of civilizations – Cultural Encounters and Migrations).


Foto: SUM

Jedan od primarnih ciljeva ovog međunarodnog simpozija bio je promišljanje bosanskohercegovačke društveno-političke zbilje iz perspektive suvremenih politoloških rasprava i diskursa. U raspravi istaknutih svjetskih filozofa ponuđeni su neki prijedlozi rješenja gorućih političkih pitanja bosansko-hercegovačkog društva. Kao gordijski čvor naveden je postojeći izborni zakon u kojem su narušena temeljna prava hrvatskog naroda da može izabrati svoje legitimne predstavnike vlasti.

Posebno je naglašena potreba razumijevanja različitosti i dijaloga kao ključne točke za bolje funkcioniranje bosansko-hercegovačkog društva u cjelini. U plodnoj raspravi nakon izlaganja sudionika više puta se došlo do zajedničkoga stava kako je federalističko uređenje na temelju uvažavanja naroda Bosne i Hercegovine najbolji model unutar kojega bi se mogle zadovoljiti sve specifičnosti društva. Navedeno je nekoliko primjera uspješnog funkcioniranja federalističkih sustava u svijetu, kao što su primjerice belgijski, kanadski i švicarski federalistički model.

Poseban naglasak sudionici međunarodnog simpozija stavili su na jednakopravnost, političku participaciju te reprezentativno predstavljanje, što bi trebalo sačinjavati temeljne stupove funkcioniranja zdravog demokratskog društva, priopćio je SUM.

Autor:
Prvi.tv