PARIZ Foto: Benoit Tessier/REUTERS
Stotine milijuna eura obećano za obnovu Notre-Damea, počela istraga

Stotine milijuna eura obećano je za obnovu Notre-Damea nakon što je razorni požar djelomično uništio francusku katedralu. Katastrofalni požar u katedrali nakon osam sati borbe stavljen je pod nadzor. U crkvi starijoj od 800 godina potpuno je izgorio toranj, koji se i srušio, a ubrzo i cijeli krov. Ured pariškog tužitelja objavio je da je pokrenuo istragu. Rade pod pretpostavkom da je vatra bila nesretni slučaj te sumnjaju da je povezana s obnovom crkve.

Laurent Nunez, pomoćnik francuskog ministra unutarnjih poslova kaže kako se zbog građevinskih radova "stvari neizbježno povezuju". Rekao je i da je istraga u tijeku te da je opasnost od požara gotova. 

- Neka se područja još natapaju jer je vatra noćas ponovno izbijala na nekim mjestima, ali sve je pod kontrolom - rekao je, dodavši da će biti potrebna provjera stanja ostatka građevine.

HRT je na svom portalu, kao i na društvenim mrežama jučerašnji nemili događaj pratio iz minute u minutu, a ovo su neki od najpotresnijih prizora zabilježenih u ponedjeljak nakon izbijanja požara.

Vatrogasci su ušli u zapaljenu crkvu i spasili mnoge dragocjenosti iako je dio slika ostao unutra i prijeti im oštećenje zbog dima i vode, izjavio je ministar kulture Franck Riester. 

Monsinjor Patrick Chauvet, kustos katedrale, objavio je kako je spašena nekoliko stoljeća stara kruna od trnja i tunika za koju se vjeruje da ju je nosio sveti Ljudevit, kralj Francuske iz 13. stoljeća. Bakrene skulpture dvanaest apostola i četiri evanđelista uklonjene su prošli tjedan u sklopu renovacije.

Znamenita katedrala, koja se smatra jednim od najboljih primjera francuske gotičke katedralne arhitekture duboko je ukorijenjena u parišku povijest - otkako je 1163. počela gradnja, koja je trajala dvjesto godina. U njoj se Napoleon okrunio za francuskog cara, a njezina golema zvona objavila su i da je grad oslobođen od nacističke vlasti 24. kolovoza 1944. Novi život 1831. udahnuo joj je Victor Hugo romanom o grbavcu Quasimodu i ciganskoj ljepotici Esmeraldi. Krov od hrastovih greda, popularno zvan "šuma", bio je dragulj srednjovjekovne arhitekture s nekim dijelovima strukture starijima od 800 godina. 

Dr. Dino Milinović s Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu rekao je za HRT da je požar u Notre-Dameu veliki šok, događaj u rangu najvećih katastrofa na području kulturne baštine. 

Tisuće Parižana s tugom su promatrale strašan prizor. Katedrala Notre-Dame, izgrađena u 12. stoljeću, kulturna je baština čovječanstva koju svake godine posjeti 13 milijuna turista i vjernika. Na popisu je svjetske baštine UNESCO-a. 

Struktura katedrale spašena je i oba su prednja tornja sigurna, a vatrogasci su uspjeli spriječiti rušenje jednog od glavnih zvonika. Jedan vatrogasac teško je ozlijeđen i on je zasad jedina prijavljena žrtva. Istraga je pokazala da je požar počeo u potkrovlju katedrale te da nije bio podmetnut. 

Francuski predsjednik Emmanuel Macron obećao je da će svi zajedno obnoviti Notre-Dame. Francuska organizacija Fondation du Patrimoine čiji je cilj očuvanje francuskog nasljeđa, pokrenut će međunarodni poziv za prikupljane novca za obnovu koja će vjerojatno koštati stotine milijuna eura. Pokrenute su i kampanje u Sjedinjenim Državama, a mnogi su putem društvenih mreža najavili svoje doprinose. 

Autor:
HRT.hr