ISTRAŽIVANJE Foto: Malcolm in the Middle
Srednja su djeca uspješnija od svoje braće
Srednja djeca u obitelji često izvlače deblji kraj, ali istraživanja pokazuju da su itekako u prednosti pred starijom i mlađom braćom

Za srednju djecu se vjeruje da su zanemarena, pogrešno shvaćena i podcijenjena, a tim fenomenom pozabavile su se i razne televizijske serije poput “Malcolm u sredini” “Sredina” ili “Osam jednostavnih pravila”.

Međutim, autorica knjige The Secret Power of Middle Children, Katrin Schumann, smatra da taj stereotip uopće ne vrijedi u stvarnom životu, prenosi Index.

“Srednja djeca imaju veću vjerojatnost od svoje braće i sestara da budu uspješna i uživaju u bogatom društvenom životu i procvatu karijere”, rekla je za Daily Mail.

“Očigledni nedostaci koje trpe u djetinjstvu kasnije su korisni, u mnogim slučajevima im daju atribute empatičnih, neovisnih, artikuliranih i kreativnih osoba. Mnoge slavne osobe poput Julije Robert su srednja djeca u obitelji”, pojasnila je.

Osim spomenute holivudske glumice, srednje dijete je i Microsoftov genij Bill Gates. Njegova izvanredna sposobnost razmišljanja izvan okvira i preuzimanje umjerenog rizika su mu zajamčili uspjeh.

Jedna studija objavljena u časopisu The Journal of Genetic Psychology pokazala je da srednja djeca bolje funkcioniraju u grupnim aktivnostima nego najstarija i najmlađa, a ostvaruju i bolji uspjeh u društvu.

Schumann naglašava da su i mnogi američki predsjednici poput Thomasa Jeffersona, Abrahama Lincolna, Teddyja Roosevelta i Johna F. Kennedyja rođeni kao srednja djeca.

“Ta djeca su iznimno strpljiva, možda zato što toliko vremena u djetinjstvu čekaju da dođe njihov red. Ona se mogu pohvaliti umijećem odgađanja zadovoljstva što je jedna od istinskih odlika civiliziranog ponašanja. U interakciji sa starijima i mlađima srednja djeca uče se kompromisu, a obično imaju i visok stupanj empatije, odanosti i odlikuje ih sposobnost da vide tuđe gledište”, dodaje Schumann.

Dakle, ako ste i sami srednje dijete u obitelji ili imate srednje dijete, ne uzrujavajte se. Čini se da postoje koristi od tog položaja.

Autor:
Prvi.tv