HRVATSKA
Slavonka pala prijemni pa škarama lažirala diplomu. Godinama je predavala

Krajem prošlog tjedna prvi je put pronađena krivotvorina diplome neke od sastavnica Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku - Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti.

Prema Ministarstvu, učiteljica razredne nastave radila je bar 12 godina u raznim osnovnim školama. Prijavljena je DORH-u, a slijedi joj izvanredni otkaz. Kako piše Glas Slavonije, riječ je o 35-godišnjakinji koja je, prema riječima ravnatelja, u posljednje dvije godine zaposlena u Osnovnoj školi Lužani u Brodsko-posavskoj županiji, gdje nisu imali sumnje u "iskusnu učiteljicu".

Fakultetu golim okom bilo jasno da je riječ o krivotvorini

Ona je u više navrata pokušavala časnim putem doći do toliko željene diplome, ali nije uspijevala prijeći crtu na prijamnim ispitima. Pa se odlučila na laž. Neotkrivena je ostala jako dugo, premda saznajemo kako je prostim okom vidljivo da je diploma lažirana – bilo je tu, piše ovaj dnevnik, rezanja i lijepljenja te lošeg kopiranja dekaničina potpisa.

Lažna diploma "slavonske učiteljice" potječe iz 2009. godine, a u pitanju je tadašnji osječki Učiteljski fakultet, koji je u međuvremenu promijenio naziv u Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti. Kako kaže aktualni dekan Damir Matanović, ostali su zatečeni viđenim.

"Od Osnovne škole Lužani dobili smo prije otprilike dva tjedna popis imena i diploma koje je trebalo provjeriti. Jedna se diploma pokazala krivotvorinom i to smo na prvi pogled uočili. Prostim smo okom vidjeli da na diplomi očito nije potpis bivše dekanice našeg fakulteta Anđelke Peko. Zatim smo sve podatke više puta detaljno provjerili da bismo bili sigurni. Utvrdili smo da dotična osoba nikada nije upisala naš fakultet", priča dekan Matanović.

Na prijemnom bila 138. ispod crte. U školi kažu da je dobro radila posao

No, pokušala ga je upisati.

"Pokušala je upisati se na naš Učiteljski studij i u Osijeku i na dislocirani studij u Slavonskom Brodu 2007. i 2008. godine, s generacijama ‘88. ili ‘89. godišta", dodaje dekan.

"Jednom je bila prilično blizu upisa, a drugi je put bila čak 138 mjesta ispod crte. Nakon tih pokušaja čini se da je zaključila kako joj je jednostavnije lažirati diplomu nego upisati fakultet", kaže Matanović.

"Osim očito lažiranog dekaničinog potpisa, čini nam se da je pečat izrezan škarama pa zalijepljen. Sve je vrlo improvizirano", dodaje.

Ravnatelj OŠ Lužani kaže da je učiteljica radila dobar posao.

Bilo je to neugodno iznenađenje. Kao i svi, i mi smo slali diplome na provjeru. Kada smo dobili povratnu informaciju s fakulteta, obavijestili smo sve nadležne. Školski je odbor donio odluku o izvanrednom otkazu. O proceduri, kada sve obavimo, izvijestit ćemo Ministarstvo - kazao je ravnatelj Petar Delić.

"U posljednje dvije godine radi kod nas i nije bilo razloga za sumnju. Jer kada vidite da je netko već radio u više škola, nije običaj slati diplomu na dodatnu provjeru", kaže ravnatelj, prenosi Glas Slavonije.

Autor:
INDEX.HR