PRVI SLUŽBENI POSJET Ilustracija
Skoplje se sprema za posjet Pape
Poglavar Rimokatoličke Crkve papa Franjo boravit će sutra u jednodnevnom posjetu Sjevernoj Makedoniji gdje, kako je najavio, dolazi da "posije sjeme bratstva" za koje očekuje da će se dobro primiti

Organizacijski odbor za Papin posjet priopćio je danas da su sve pripreme za njegov dolazak u Skoplje završene i da je sigurnost na najvišoj razini.

Očekuje se da će misi, koju će papa Franjo održati na središnjem gradskom trgu, nazočiti više od 15.000 ljudi iz cijele Sjeverne Makedonije, uključujući visoke službenike, kao i vjernike i goste iz regije.

U lokalnoj Katoličkoj Crkvi navode da će u Skoplje radi Papina posjeta doći najmanje 2.000 gostiju iz regije.

U širem centru grada pojačane su mjere sigurnosti, uključujući kontrole, duž rute kojom će proći Papa šahtovi su već zavareni, a sutrašnji će promet biti zatvoren ili preusmjeravan.

Papa Franjo će prema planu posjeta u zračnu luku u Skoplju sletjeti u 8.15, nakon čega će mu u predsjedničkoj palači "Vila Vodno" biti priređena dobrodošlica, kojoj će pored predsjednika Đorđa Ivanova prisustvovati i premijer Zoran Zaev i diplomatski zbor.

Sjeverna Makedonija je 42. zemlja koju će papa Franjo posjetiti od kako je 2013. ustoličen za poglavara Katoličke Crkve.

Tijekom posjeta Skoplju Papa će, kako su prenijeli mediji, "biti posluživan i ekskluzivnim vinima vinarije Stobi, kao što su bijelo vino 'rkaciteli', roze-vino 'roze allegro', crveno vino 'aminta' te desertno vino 'roksana'". Najkvalitetnija vina te makedonske vinarije bit će služena i na ručku u Papinu čast kojem će nazočiti kardinali, biskupi i drugi visoki gosti.

Poglavar Katoličke Crkve, prema ranijim najavama, u Sjevernu Makedoniju dolazi sa 30-članim visokim izaslanstvom, poslije dvodnevnog posjeta Bugarskoj.

Događaj će pratiiti više od 400 medijskih ekipa iz zemlje i svijeta, a u Skoplju je tim povodom izdana i prigodna poštanska marka "Prvi posjet Pape Republici Sjevernoj Makedoniji", javlja Fena.

Autor:
Prvi.tv