HRVATSKA
Razbijeni dileri droge koja se prodaje kao osvježivač zraka

Nakon više od pola godine rada, policijske uprave diljem Hrvatske razbile su kriminalni lanac proizvođača i prodavača iznimno opasne sintetske droge koja se na tržištu prodaje kao osvježivač zraka.

- Pronađeno je i oduzeto više kilograma sintetičke droge, više kilograma droge hašiš, oprema za uzgoj marihuane, te veći novčani iznos u različitim apoenima i valutama, objavio je voditelj Službe organiziranog kriminaliteta PU Osječko baranjske Ivan Canecki.

Operaciju pod kodnim imenom "Total" dodatno je otežavala činjenica da se droga prodavala putem interneta.

- U ovom slučaju smo prvi put otkrili vendora, preprodavatelja droge preko interneta. Na žalost internet se koristi u većini država, procjena je da oko 20% preprodaje droge ide preko interneta, objasnio je Tomislav Štambuk  iz Uprave kriminalističke policije MUP-a.

U policijsku postaju u Osijeku privedena je 21 osoba. Istraga još traje pa ukupna vrijednost zaplijenjene droge nije otkrivena. Ali poznato je komu je namijenjena. 

- Najugroženija populacija su upravo mladi, tako da je ovo jedna poruka, kroz ovo kriminalističko istraživanje svim mladima da se klone korištenja osvježivača zraka, rekao je Štambuk. 

Akcija započeta u studenom prošle godina još nije završena. U policiji su najavili i mogućnost da je skupina bila povezana i s kriminalcima iz inozemstva.

Razbijanje lanca proizvođača i trgovaca sintetskim kanabinoidima, u javnosti poznatijim kao osvježivači zraka, rezultat je zajedničke akcije policije iz deset hrvatskih županija i uprave kriminalističke policije u Zagrebu.

Autor:
HRT.hr