IVICA ŠARAC
Predstavljanje knjige Metastaze jedne revolucije
Ovih dana iz tiska je izašla knjiga prof. dr. Ivice Šarca pod naslovom Metastaze jedne revolucije: Uspostava komunističko-partizanske vlasti u zapadnim dijelovima Hercegovine.

Predstavljanje knjige, u organizaciji Hrvatske kulturne zajednice Troplet i Crkve na kamenu održat će se u utorak, 18. lipnja 2019., s početkom u 19,30 sati u hotelu Mostar, Mostar. Knjigu će, uz autora, predstaviti prof. dr. Božo Goluža i dr. sc. Robert Jolić.

Nastala najvećim dijelom kao rezultat pretraživanja izvorne građe u arhivskim ustanovama u Mostaru, Zagrebu i Beogradu, knjiga obrađuje razdoblje od dolaska jugoslavensko-partizanskih postrojbi u zapadne dijelove Hercegovine i uspostave prve komunističke vlasti do završetka procesa njihova ovladavanja ovim prostorom (listopad 1944. – ožujak 1945.).

Iz slojevitoga tematskog sklopa posebno izdvajamo odnos i postupke novih (vojnih i političkih) struktura moći, partizanskih i partijskih, prema lokalnom hrvatskom pučanstvu kao i prema hercegovačkim franjevcima, napose onima iz širokobriješkoga i mostarskoga samostana, priopćili su organizatori.

 

Autor:
Prvi.tv
TAGOVI