SVE O PRAZNOVJERJU DANAS ilustracija
Praznovjerje – nedostatak vjere
Pojam praznovjerje etimološki dolazi od dva razlikovna pojma ili svojstva: praznome, ispraznosti, praznine i vjere kao dodatka tome pridjevu. Praznovjerje u biti definiramo kao kvazireligiozno pučko vjerovanje u nadnaravnu uzročnost događaja bez ikakvog stvarnoga kauzalnog dokaza ili uporišta. Mitska predodžba nastanka svemira, traženje kamena mudrosti u alkemiji, cikličnost prirode jedne su od osobina praznovjerja a kako samo ime govori riječ je o manjku ili nedostatku vjere.

Bilo da se radi o crnoj mački zgaženoj pored ceste, broju trinaest i ostalim inačicama te paradoksalno, možemo reći, blagodati modernoga doba, riječ je o slabosti, krhkosti ljudskoga bića da u ovome svijetu pronađe odgovore kojih obično nema ili koji nisu u domeni ograničenosti čovjekova shvaćanja egzistencije i stvarnosti. U konačnosti se praznovjerje povodi prema jednoj zlosretnoj okolnosti – znatiželji. 

Znati donosi li sutrašnjica bolje rezultate nego današnjica, lažna obećanja bogatstva, sreće koja ovisi o nekakvim brojevima, ciklusima prirode u najmanju je ruku besmislica, zakulisna igra svijesti i živaca. Posrijedi je ljudska labilnost koja nema temelja u pravoj istinskoj vjeri, koja niti ima uvjete niti blasfemično nameće brojeve, rituale, djeteline sa četiri lista i slično. Kada vidimo poznate glumce ili sportaše koji hodaju u istim čarapama ne bi li promijenili kotač sreće ili nesreće, tek tada vidimo dokle stvari idu u suvremenom svijetu. Lijek je protiv toga poznat, a zove se, ni više ni manje nego – poučavanje.

Gledamo li povijesni slijed događaja, praznovjerje je nažalost duboko ukorijenjeno u našem narodu i tradiciji. Praznovjerje je čin koji se protivi Božjoj providnosti i stavljanju svih događaja bilo budućih bilo sadašnjih u Božje ruke.

U našemu narodu imamo običaje koji generiraju sklisku navezanost prema praznovjerju, možda već slavenskoga podrijetla, primjer navodimo kucanje u drvo, paljenje krjesova, vjerovanje u natprirodna bića. Naši su preci to usvojili nedostatkom obrazovanja ili asimilacijom nadolazećih naroda, ali mi pored novonastale okolnosti i napretka tehnologije, umjesto da postanemo upućeniji, još više klizimo prema napasti praznovjerja. Takvu sklonost imamo kod notornih estradnih zvijezda, nogometaša, umjetnika svih profila ličnosti i djelatnosti. Sve dok nam vlastita vjera neminovno zapada u praznovjerje, tu nema niti će biti prostora napretku u našim naporima da učinimo svijet pristupačnijim i boljim za sve nas. Zaokružit ćemo cjelinu jednom kratkom digresijom i odgovorom.

Praznovjerje je nedostatak čvrstoga životnog uporišta, svojevrsno čovjekovo potonuće i traženje odgovora gdje ih uopće nema. Samo to i ništa više!

 

 

Autor:
Ivan Vrljić