GENERALNI KONZULAT REPUBLIKE HRVATSKE MOSTAR Ilustracija
Poziv na registraciju birača

Odlukom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović izbori za članove u Europski parlament iz Republike Hrvatske održat će se u nedjelju, 26. svibnja 2019.g.

Birači koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, da bi ostvarili svoje pravo na glasovanje moraju se aktivno registrirati.

Birači koji imaju prebivalište u RH, a žele glasovati u GK RH Mostar, moraju se prethodno registrirati u GK RH u Mostaru ili u nadležnom uredu u RH.

Zahtjeve za aktivnu i prethodnu registraciju birači mogu podnijeti u GK RH u Mostaru u uredovno radno vrijeme, radnim danom od 8,30 do 12,00 sati.

Obrasci zahtjeva za registraciju mogu se dobiti u GK RH Mostar.

Zahtjev se podnosi osobno (uz vlastoručan potpis), putem pošte, faksa ili e-maila, uz priloženu presliku valjanog identifikacijskog dokumenta (po mogućnosti putovnice RH).

Iznimno, birači s prebivalištem u RH koji nisu sigurni gdje će boraviti na dan izbora, mogu od nadležnog ureda u RH zatražiti potvrdu za glasovanje izvan mjesta prebivališta, temeljem koje će moći glasovati na bilo kojem biračkom mjestu u RH ili inozemstvu.

Birači koji imaju nove e-osobne iskaznice RH, sa upisanim prebivalištem izvan RH, ne moraju se aktivno registrirati ako će glasovati u misiji na čijem konzularnom području imaju prebivalište.

Zahtjevi za registraciju mogu se podnositi zaključno do srijede, 15. svibnja 2019.g.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti GK RH u Mostaru, tel.: 036 355 070; 355 272; fax: 036 315 630; e-mail: [email protected]

 

Autor:
Prvi.tv