AKCIJA FARMER Ilustracija: FUP
Policijska akcija u pet županija, uhićeno osam osoba
Uhićeni se sumnjiče da su izvršili nezakonitu i nenamjensku podjelu i prodaju poljoprivredne opreme i strojeva koje je donirala NR Kina u vrijednosti višoj od milijun maraka.

Policijski službenici Federalne uprave policije i Ministarstva unutarnjih poslova Sarajevske županije danas su pod nadzorom Županijskog tužiteljstva Sarajevske županije započeli s realizacijom zajedničke operativne akcije kodnog naziva “Farmer” na području Federacije Bosne i Hercegovine, a u vezi s kaznenim djelima “Udruživanje radi činjenja kaznenog djela”, “Zlouporaba položaja ili ovlasti” i “Prijevara”.

U sklopu navedenih aktivnosti, a postupajući po Naredbama Županijskog suda u Sarajevu, izvršeni su pretresi na devet lokacija na području Sarajevske, Zeničko-dobojske, Tuzlanske, Unsko-sanske i Hercegbosanske županije.

Tijekom akcije uhićeno je osam osoba inicijala I. M. (1965.), A. T. (1967.), M. N. (1961.), H. S. (1962.), E. S. (1959.), R. O. (1969.), V. J. (1971.), R. DŽ. (1964.), dok se jedna osoba nalazi izvan Bosne i Hercegovine, prenosi N1. 

Navedene se osobe sumnjiče da su od 2014. do polovice 2015. godine, u svojstvu članova Povjerenstva za dodjelu poljoprivrednih strojeva ispred Vlade FBiH i drugih njima bliskih osoba, izvršili nezakonitu i nenamjensku podjelu i prodaju poljoprivredne opreme i strojeva koje je Bosni i Hercegovini donirala NR Kina u vrijednosti višoj od 1.000.000 KM, a koja je bila namjenjena za korisnike iz FBiH, pogođene poplavama.

Opremu su za gotov novac prodavali izravno korisnicima ili putem posrednika po znatno nižim tržišnim cijenama, a sve u cilju stjecanja protupravne imovinske koristi. 

Prilikom pretresa pronađeni su i privremeno oduzeti predmeti koji potječu ili se dovode u vezu s gore navedenim kaznenim djelima, a koji su traženi naredbom Suda.

Uhićene osobe bit će kriminalistički obrađene u službenim prostorijama Federalne uprave policije te će u zakonskom roku biti predane uz Izvješće o počinjenom kaznenom djelu, na daljnju nadležnost Županijskom tužiteljstvu Sarajevske županije.

Asistenciju prilikom današnjih aktivnosti pružaju pripadnici županijskih ministarstava unutarnjih poslova Zeničko-dobojske, Tuzlanske, Unsko-sanske i Hercegbosanske županije.  Nastavljaju se aktivnosti na realizaciji ove operativne akcije.

Autor:
Prvi.tv