35 NACIONALNOSTI Foto: AFP
Ovo su žrtve kobnoga leta koji je skončao u Etiopiji
U Boeingu 737 Max 8 koji je pao u Etiopiji nakon šest minuta leta u nedjelju ujutro, a u čijem padu je poginulo 157 ljudi, bili su putnici 35 različitih nacionalnosti.

Smatra se da je u Boeingu bilo 149 putnika i osmero članova posade kada se avion srušio. Među putnicima je bilo 32 putnika iz Kenije, 18 iz Kanade, devet iz Etiopije, devet iz Velike Britanije i po osmero iz Italije, Kine i SAD-a te sedmero iz Francuske, javlja The Guardian

Velik dio putnika išao je na UN-ov summit o okolišu u kenijskom glavnom gradu. Službenici su poručili kako je najmanje 22 ljudi na letu bilo povezano s UN-om te kako imena nekih tek trebaju biti otkrivena. Na otvaranju summita UN-a delegati su odali počast poginulim kolegama s trenutkom šutnje. 

Estonijski ministar Siim Kiisler govorio je na početku summita. "Izgubili smo kolege delegate, prevoditelje i osoblje UN-a", rekao je. 

Inger Andersen koja je buduća šefica odjela UN-a za pitanja okoliša poručila je kako je cijela organizacija shrvana. "Ova kuća tuguje, ali isto tako, ova kuća i dalje ne zna sve činjenice", rekla je. 

Forum mladih afričke dijaspore u Europi rekao je kako je njihov član, Karim Saafi bio na letu te kako je putovao na sastanak s Afričkom unijom u Nairobiju. Organizacija Save the Children je poručila kako je njihov savjetnik za hitne slučajeve zaštite djece, Tamirat Mulu Demessie, također među žrtvama. 

Glasnogovornik Antonia Guterresa, generalnog tajnika UN-a, rekao je kako je Guterres duboko ožalošćen tragičnim gubitkom života. 

Najmanje devetero Britanaca bilo je na letu, javlja Guardian, pozivajući se na informacije iz britanskog Ministarstva vanjskih poslova. 

Jedna od njih bila je i 36-godišnja Joanna Toole, koja je također radila za UN. Direktor odjela u kojemu je radila je tvitao kako je duboko ožalošćen i bez riječi. Dodao je kako je Joanna putovala na summit UN-a o okolišu u Nairobi, kao i brojni drugi putnici u avionu. 

Joannin otac je rekao kako ona svoj posao nije smatrala radom. "To joj je bio poziv. Ona nikada zapravo nije htjela raditi ništa drugo osim raditi u zaštiti životinja kada je bila mala. Svi smo bili jako ponosni na njezin rad i na nju. I dalje smo u stanju šoka", rekao je. 


Foto: Facebook/Joanna Toole iz Britanije

Među britanskim žrtvama je i 30-godišnja Sarah Auffret, za koju se vjeruje kako je imala dvojno državljanstvo Velike Britanije i Francuske. Ona je bila agent za okoliš za udrugu baziranu u Norveškoj, a koja se bavila arktičkim ekspedicijama. I ona je putovala na summit UN-a.

U nesreći je poginuo i Joseph Waithaka, Britanac koji je imao i kenijsko državljanstvo. Njegov sin je za BBC potvrdio da je njegov otac preminuo. "Zagrlio sam ga i rukovao se s njim, jer u našoj kulturi je rukovanje važnije od zagrljaja. Rekao sam mu da ćemo se vjerojatno uskoro vidjeti. Inače se dugo opraštamo, ali ovaj put je sve bilo rutinski", dodao je. 

U rušenju aviona poginuo je i nigerijski ambasador Abiodun Oluremi Bashua. Nigerijsko ministarstvo vanjskih poslova je potvrdilo kako je primilo obavijest da je poginuo te kako su šokirani viješću.

Bashua je bio stacioniran u ambasadama širom svijeta uključujući Beč, Abidjan i Teheran. Služio je i kao tajnik na UN-ovoj konferenciji o klimi. Uz njega, poginuo je i Pius Adesanmi, nigerijski profesor koji je radio na Sveučilištu Carleton u Ottawi.

Irac Michael Ryan također je poginuo na letu. Radio je za UN-ov svjetski program hrane. Bio je na poslovnom putu u Etiopiji. Irski premijer mu je odao počast na Twitteru napisavši kako je Michael radio posao koji mijenja živote u Africi.

Kada se radi o njemačkim žrtvama, poginula je Anne-Katrin Feigl. Da je poginula na letu potvrdila je Međunarodna organizacija za migracije za koju je radila. Putovala je na tečaj u Nairobiju.

Među žrtvama je i njemački pastor Norman Tendis, koji je imao 51 godinu. Služio je u Austriji, a ovim letom je putovao na UN-ov summit o okolišu.

Za sada su identificirane tri talijanske žrtve koje su radile za humanitarnu organizaciju Africa Tremila, koja je bazirana u Bergamu. Predsjednik organizacije, Carlo Spini, njegova supruga Gabriella Viggiani te tajnik organizacije, Matteo Ravasio, među osmero su poginulih Talijana.

Virginia Chimenti i Maria Pilar Buzzetti koje su radile za UN-ov Svjetski program hrane su također bile na letu. Sebastiano Tusa, podvodni arheolog u dobi od 66 godina, također je poginuo u padu aviona. Putovao je u Keniju na projekt s Unescom.

Među kenijskim žrtvama Guardian navodi Husseina Swaleha, bišeg glavnog tajnika Kenijske nogometne federacije, koji se vraćao kući nakon sastanka u afričkoj Ligi prvaka. 

Osim njega, poginuo je i Cedric Asiavugwa, student prava sa Sveučilišta Georgetown u Washingtonu. On je rođen i odrastao u Mombasi, a putovao je u Nairobi na sahranu majke svoje zaručnice. 

Poginuo je i novinar Anthony Ngare koji je radio kao direktor komunikacija za Unesco. Među kenijskim žrtvama je i viši kapetan Yared Mulugeta Gatechew, glavni pilot leta 302 Ethiopian Airlinesa.

Među žrtvama su i stjuardesa Sara Gebre Michael, koja je bila glavna stjuardesa na letu, koja je bila i majka troje djece.

Od državljana Toga, za sada je identificiran Kodjo Glato, profesor na Sveučilištu Lome.

Austrijsko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je kako su na kobnom letu bila trojica liječnika u tridesetima. Putovali su u Zanzibar. 

Jučer je potvrđeno i kako su na letu poginuli žena i sin slovačkog političara. 

Objavljeno je i kako je poginulo troje Šveđana, ali ne i njihovi identiteti. 

Kada se radi o žrtvama iz Norveške, objavljeno je kako je poginula 28-godišnja Karoline Aadland, koja je radila za norveški Crveni križ.

Poginulo je i troje turista iz Rusije, Ekaterina Poliakova, Aleksandar Poliakov i Sergej Vialikov.

Kanadski premijer Justin Trudeau potvrdio je kako je na kobnom letu poginula i jedna Kanađanka, Danielle Moore, u dobi od 24 godine. I ona je putovala na konferenciju UN-a.

Katolička udruga za pružanje pomoći objavila je kako je u padu aviona u Etiopiji poginulo četvero njihovih članova. Sara Chalachew, Getnet Alemayehu, Sintayehu Aymeku i Mulusew Alemu bili su njihovi članovi koji su putovali u Nairobi na obuku. 

S medicinskog fakulteta Quillen u istočnom Tennesseeju objavili su kako je među poginulima i njihova stažistica druge godine, Manisha Nukavarapu. "Oni koji su je poznavali opisuju je kao odličnog specijalizanta, vedru osobu i privrženu liječnicu. Nedostajat će svojim kolegama i pacijentima na fakultetu Qullen", objavili su.

CNN javlja kako je Nukavarapu diplomirala na Medicinskom fakultetu Guntur u Indiji te kako je u Keniju putovala u posjet rođacima.

Autor:
Prvi.tv