OSCAR KROZ POVIJEST foto/klix.ba
Oscar - najprestižnija filmska svečanost
Oscar je popularno ime i naziv za američku filmsku nagradu Academy Award koju gotovo svake godine dodjeljuje Akademija filmskih umjetnosti i znanosti (AMPAS) da bi se odala počast izvrsnosti profesionalaca u filmskoj industriji, uključujući redatelje, producente, scenariste i glumce. San je svakoga glumca i redatelja osvojiti tu nagradu uključujući sav glamur koji ona donosi.

16. svibnja 1929. godine u Hotelu Roosvelt u Hollywoodu održana je prva dodjela Oscara da bi se odala počast i priznanje postignućima u filmskoj industriji u periodu od 1927. do 1928. godine. Tadašnji su domaćini bili američki glumac Douglas Fairbanks i redatelj Cecil B. DeMille. Službeno je ime same statue Academy Award of Merit (Oscar za zasluge).

Statua umjetnički odgovara kiparskoj izvrsnosti i modeliranju. Izrađena je od pozlaćenoga britanija satkanog na crnoj metalnoj podlozi. Statua je visoka 34 cm, teži 3,85 kg, a scenski prikazuje viteza u art deco stilu koji drži križarski mač i stoji na vrpci s pet žbica. Svaka od pet žbica reprezentira grane filmske industrije: glumce, scenariste, redatelje, producente i tehničare.

Podrijetlo i etimologija riječi Oscar dugo su vremena izazivali polemike. Postoji izvjesna priča da je Bette Davis dala ime Oscaru po svom prvom mužu, Hormonu Oscaru Nelsonu. Druga verzija priče kazuje da je izvršna tajnica Akademije, Margaret Herrick, koja je prvi put vidjela nagradu 1931. godine rekla da je ta nagrada neodoljivo podsjeća na njezina ujaka Oscara. Glavne su nagrade poprište golemoga medijskog prostora, prezentirane u izravnom televizijskom prijenosu, u veljači ili ožujku nakon postojeće kalendarske godine, a šest tjedana poslije objave nominiranih. Organizacijski je dodjela filmske nagrade Oscar do tančine razrađena svečanost u kojoj pozvani gosti prolaze crvenim tepihom u kreacijama najpoznatijih modnih dizajnera. Smoking je najuobičajenija odjeća muškaraca, iako poneki od njih koriste leptir mašne.

Akademija je nekoliko godina utvrdila da je izravan prijenos gledalo oko milijardu gledatelja, ali to nikada nije službeno potvrđeno. Povijesno tvrdeći, prijenos Oscara privlačio je veći broj gledateljstva kada su komercijalni hitovi bili takoreći favoriti za najbolji film. Rekord je bio prijenos 1998. godine kada je trijumfirao film Titanic kojega je gledalo oko 57,25 milijuna gledatelja, a zaradio je oko 500 milijuna dolara u američkim kinima. Postoje kontroverze i zanimljivosti glede dodjele nagrade Oscara povijesnim slijedom događaja, primjerice da je dodjela nagrade 1968. godine odgođena na dva dana zbog ubojstva Martina Luthera Kinga. Marlon Brando je 1973. godine osvojio nagradu za najboljega glumca kao Vito Corleone u Kumu, ali je bojkotirao dodjelu nezadovoljan time kako se u filmovima prikazuju Indijanci konkretno u slučaju Sacheena Littlefeathera. Karhryn Bigelow postala je prva žena koja je osvojila Oscara u kategoriji redatelja i to za film Narednik James.

Filmska je nagrada Oscar filmsko čudo koje postoji i postojat će dugo vremena. Pada mi na pamet izreka velikoga Leonarda di Caprija o filmu i glumi općenito: Dobra stvar kod glume je ta što te uvijek drži u znatiželji, nije kao bilo koji drugi posao gdje svaki dan radiš iste stvari kao jučer.

 

Autor:
Ivan Vrljić