ODVEDENI U UBIJENI Screenshot: Pogled.ba
Obilježena godišnjica ubojstva civila na Uborku i Sutini
U organizaciji Udruženja obitelji ubijenih na Uborku i Sutini u četvrtak 13. lipnja obilježena je 27. godišnjica zločina na Uborku i Sutini pod nazivom "Obaveza je pamtiti", u znak sjećanja na prisilno odvedene i ubijene građane Mostara hrvatske i bošnjačke nacionalnosti

Uz obitelji ubijenih brojna izaslanstva političkog, javnog i društvenog života danas su položila cvijeće na spomen-obilježjima Sutina, Uborak i Zalik u Mostaru, te uz evociranje sjećanja podsjetili da za stravične zločine koje su počinili pripadnici tzv. JNA i srpskih vojnih i paravojnih formacija nad 114 civila do danas nitko nije odgovarao.

Predsjednik Udruženja obitelji ubijenih na Uborku i Sutini  Adnin Hasić ističe kako je zločin na Uborku i Sutini nad 114 civila prvi i najveći zločin u Mostaru i Hercegovini.

“Prije 27 godina na lokalitetu Uborka i Sutine mučki je strijeljano 114 nedužnih Mostaraca. Nažalost ni danas nakon dugih 27 godina obitelji žrtava nisu dočekale da izvršitelji i njihovi nalogodavci budu procesuirani i adekvatno kažnjeni od nadležnih sudova u BiH. Iako je  Miloševićeva politika koju su provodili u BiH Karadžić i Mladić presuđena i pred haškim sudom i pred sudovima u BiH, kada je ovaj zločin u pitanju konkretno, sud i tužiteljstvo su potpuno zakazali“, kazao je Hasić.

Stoga je i danas pozvao sve nadležne da  ulože maksimalne napore i energičnije uđu u ovaj proces te napokon pred lice pravde izvedu najodgovornije za taj zločin.

Nezadovoljstvo je iskazao i član Udruženja Ezudin Ćorić, koji naglašava da napretka ima samo u prolasku godina.

“Ove godine je 27. godišnjica I to je jedini pomak koji se dešava. Nažalost, u brojkama u godinama iz nas nitko nije procesuiran od strane zločinaca koji su izvršili ovaj gnjusan zločin”, zaključio je Ćorić, prenosi Pogled.ba.

Autor:
Prvi.tv