REPARATIVNA TERAPIJA Brokeback Mountain
Njemačka najavila zabranu liječenja homoseksualnosti
Trenutačno nema nikakvih pouzdanih dokaza da se seksualna orijentacija može promijeniti, a zdravstvene institucije upozoravaju da je reparativna terapija neučinkovita i potencijalno opasna.

Njemački ministar zdravstva Jens Spahn najavio je u petak donošenje zakona koji bi zabranio sporne terapije za liječenje od homoseksualizma koje se nude u Njemačkoj.

"Homoseksualizam nije bolest i prema tomu ga ne treba liječiti", rekao je Spahn (Kršćansko-demokratska unija CDU) u razgovoru za dnevnik Tageszeitung.

On je najavio da će uskoro s ministricom pravosuđa Katarinom Barley (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) razgovarati o mogućnostima zakonske zabrane 'usmenih terapija' koje se u Njemačkoj još uvijek nude za liječenje homoseksualnosti.

On je rekao kako je njegov cilj da zakon do ljeta prođe kroz parlamentarnu proceduru i naglasio kako kazne moraju biti dovoljno visoke kako bi bile učinkovite. Spahn, koji se pribraja konzervativnom krilu CDU-a i koji je sam homoseksualac, je uvjeren da će dobiti podršku svoje stranke.

"Ne vjerujem da među CDU parlamentarcima ima onih koji vjeruju u ovakve terapije", rekao je Spahn.

U Europi su terapije koje odvraćaju od homoseksualizma zabranjene jedino na Malti. 

Reparativna terapija ili konverzijska terapija je naziv za skup metoda kojima dio psihološke i psihijatrijske struke pristupa fenomenu homoseksualnosti, a uglavnom se smatra pseudoznanošću. Trenutačno nema nikakvih pouzdanih dokaza da se seksualna orijentacija može promijeniti, a zdravstvene institucije upozoravaju da je reparativna terapija neučinkovita i potencijalno opasna.

Autor:
Prvi.tv
TAGOVI