UNIVERZALNI JEZIK GLAZBE Foto: Prvi.tv
Mostarske glazbene škole održale zajednički koncert
Zajednički koncert Muzičke škole I. i II. stupnja i Glazbene škole Ivana pl. Zajca Mostar održan je sinoć ispred zgrade nekadašnje Muzičke škole na Trgu Musala

Na zajedničkom koncertu nastupilo je više od pedeset učenika spomenutih škola, koji su na kraju izveli Beethovenovu "Odu radosti". Večerašnjim koncertom mostarski su školarci pokazali izuzetne talente iako rade u prostorijama koje nisu pogodne. Najavljeno je kako će se od sada svake godine ovakav koncert održavati kao dar građanima Mostara.

Šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Bruce Berton istaknuo je uoči koncerta kako je ovo poseban događaj zato što govori o potencijalu koji BiH ima te o izazovu kao što je ujedinjavanje škola, javlja Fena.

Međutim, kazao je Berton, potencijal ove zemlje ne može se ostvariti ako postoje političke prepreke. ''Misija dijeli mišljenje da ne postoje stvarna prepreka, osim političke, da se ovim učenicima omogući da pohađaju suvremenu glazbenu školu, a ujedinjena škola bi, također, značila učinkovitije korištenje ljudskih i financijskih resursa'', kazao je Berton.

Dodao je kako smatra da postoje uvjeti za ujedinjenje ove škole, ali da je za sve to potreban mali politički napor. Zahvalio je turskom i hrvatskom veleposlanstvu, koji su, kako je kazao, doprinijeli ovom projektu te apelirao na sve političke čelnike, uključujući županijsku i gradsku upravu, da završe ovaj proces i da omoguće djeci da imaju kvalitetnu i modernu glazbenu školu. 

Turski veleposlanik u BiH Haldun Koç ocijenio je kako je veoma važno održati multietničnost u Mostaru. ''Također mislimo da je obrazovanje veoma važno i za pomirenje i održivi mir i vjerujemo da će kulturne aktivnost stvoriti jednu sredinu koja će unaprijediti dijalog i dobre veze među ljudima'', kazao je veleposlanik.

Po njegovim riječima, obnovljena Muzička škola okupit će mlade umjetnike oko univerzalnog jezika – glazbe.


Foto: Fena

Načelnik Odjela za društvene djelatnosti Grada Mostara Božo Ćorić podsjetio je sve nazočne da je Grad Mostar osnivač i vlasnik obje škole te da je njihova obveza održati koncert na kraju školske godine kako bi se vidjeli rezultati njihova rada. Naglasio je i kako Grad Mostar podržava ovaj zajednički koncert kao ''umjetnički čin, vrijedan našeg divljenja''.

Po riječima ministra obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a Rašida Hadžovića, svima je želja da se početkom školske 2020./2021, godine uđe u novu, rekonstruiranu zgradu Muzičke škole i da djeca i nastavnici imaju kvalitetne uvjete za rad.

Dodao je kako je Ministarstvo završilo zajednički nastavni plan i program te da se još samo čeka mišljenje Zavoda za školstvo. ''Po završetku tog koraka, trebalo bi krenuti u rekonstrukciju same zgrade'', dodao je ministar. Izrazio je nadu kako ne bi trebalo biti problema ni oko preuzimanja osnivačkih prava, koje bi, po njegovim riječima, privremeno mogla preuzeti i Vlada HNŽ dok se ne formira Gradsko vijeće Mostara.

''Svima je nama cilj da imamo kvalitetne uvjete, da naša djeca budu najbolja u regiji, a čvrsto vjerujem da će netko od ove djece biti i svjetski umjetnik poznatog glasa'', poručio je ministar.

Zajednički koncert mostarskih glazbenih škola organizirala je Misija OSCE-a u BiH, u suradnji s Ministarstvom obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanske županije i Gradom Mostarom.

Autor:
Prvi.tv