POVIJESNA PRESUDA Izvor: The Denver Post
Monsanto mora bračnom paru isplatiti 2 milijarde dolara
Porota u američkoj saveznoj državi Kaliforniji presudila je da Monsanto mora platiti dvije milijarde dolara odštete bračnom paru koji tvrdi da je zbog korištenja herbicida Roundupa obolio od raka

Porota u Oaklandu presudila je jučer u korist bračnog para Alve i Alberte Pilliod, oboljelih od non-Hodgkinova limfoma, prihvativši njihovu tvrdnju da je bolest povezana s korištenjem Monsantova herbicida na bazi glifosata, piše The Guardian.

Naime, pobjeda ovog bračnog para, Alva i Alberte Pilliod, dolazi nakon dviju presuda u korist obitelji koje su tužile Monsanto zbog istog sredstva. Ovog ožujka Monsantu je određeno i da isplati 80 milijuna dolara odštete Edwinu Hardemanu, a prošle godine su Dewaynu Johnsonu trebali isplatiti 289 milijuna dolara. Svi su oni nakon dugogodišnjeg korištenja Roundupa razvili ne-Hodgkinov limfom, zloćudni tumor.

Presudama je odlučeno kako je tvrtka Monsanto, koja je sad u vlasništvu njemačke farmaceutske korporacije Bayer, odgovorna za razvoj bolesti kod osoba jer nije na odgovarajući način upozorila na opasnosti od razvoja karcinoma povezanih sa spomenutim sredstvom. Bayer trenutačno čeka na tisuće sličnih suđenja diljem SAD-a.

Zbog Roundupa ih tuže oboljeli, ali i obitelji osoba preminulih nakon borbe s tumorom. Na suđenjima su otkriveni dokumenti Monsanta koji su razotkrili načine na koje je tvrtka utjecala na istraživanja koja brane sigurnost glifosata, glavnog sastojka u sredstvu Roundup. Bayer i Monsanto i dalje tvrde kako je njihovo sredstvo sigurno za upotrebu te da ne utječe na pojavu raka. Žalit će se na presude.

Autor:
Prvi.tv