JAZZ U KAZALIŠTU Foto: Facebook
Međunarodni dan džeza u Mostaru uz Smooth Groove
Povodom Međunarodnog dana jazza HNK Mostar u partnerstvu s Američkim kutkom Mostar organizira džez-koncert mladog mostarskog benda Smooth Groove, koji će se održati u utorak, 30. 4. 2019. u 20 sati u HNK Mostar

Smooth Groove kao ideja postoji otprilike tri godine, a kao bend dvije godine i par mjeseci. Nastao je u Mostar rock-školi kada je pokrenut akademski odjel s ciljem upoznavanja polaznika s jazz-glazbom. Čini ga šest članova koje je spojila ljubav prema jazz-glazbi: Josip Palameta (vokal), Ante Šunjić (klarinet i saksofon), Marko Palameta (klavir), Nedim Kurtović(el. gitara), Josip Zovko (bass ) i Toni Lesko (bubnjevi).

"Koliko znam, u gradu ne postoji bend koji aktivno nastupa s jazz-repertoarom. Nisam baš sretan što je situacija takva, ali mi je vrlo drago da upravo mi imamo priliku održavati jazz-koncerte naše generacije, praviti vlastite prve korake u našem gradu te predstaviti publici određene standarde jazza“, kaže frontmen benda Josip Palameta.

Ako govorimo o Hercegovini, jazz je apsolutno nezastupljen. Mladi glazbenik Josip smatra kako je pozitivna strana toga mogućnost istraživanja.

"Proučavanje, slušanje, gledanje nekih uspješnih ljudi sa ovih prostora koji sviraju jazz dovodi i do otkrivanja naših vršnjaka u Srbiji i Hrvatskoj koji rade punom parom, što ukazuje na to kako je jazz veoma zastupljen, ali nedovoljno medijski popraćen, nažalost."

U Smooth Grooveu imaju za cilj još mnogo učiti, vježbati i nastupati prije nego se odvaže na autorski rad. Koncert "Jazz u Kazalištu" je njihov drugi samostalni koncert.

"Jako smo sretni što imamo priliku održati koncert upravo na taj datum. Prije svega, lijepo je znati da će se na bezbroj lokacija u svijetu u isto vrijeme održavati koncerti na kojima će nastupati masa svjetskih glazbenika, a svirati jazz u kazalištu u našem Mostaru je jako velika čast. Publika će imati priliku čuti naše obrade jazz-standarda. Svirat ćemo neka jako poznata i neka manje poznata, ali predivna, djela velikih kompozitora, muzičara i vokala 20. stoljeća.“

Organizatori su udružili snage kako bi podržali mladi bend i ljubiteljima džeza omogućili jedno lijepo glazbeno iskustvo uz želju da se ovaj glazbeni pravac počne širiti našim prostorima.

"Mi u HNK Mostar otvoreni smo i prema drugim umjetnostima pa u tome smjeru podržavamo mnoge umjetnike. Osim ovoga projekta "Jazz u Kazalištu", za koji se nadam kako će postati tradicionalan, postoji i "Poezija u Kazalištu", koji pomalo već hvata svoje korijenje i na koji je mostarska publika iznimno pozitivno odgovorila ogromnim posjetom“, kazao je pomoćnik ravnatelja za projekte, marketing i odnose s javnošću Josip Blažević.

Autor:
Prvi.tv