SVIJET Foto: Twitter
May zaprijetila 'pobunjenicima' iz vlastite stranke sazivanjem izbora
Britanska premijerka Theresa May zaprijetila je pobunjenim poslanicima u svojoj Konzervativnoj stranci sazivanjem općih izbora na ljeto ukoliko oni poraze njen plan Brexita o carinskoj uniji, javile su novine The Times.

U jednom od najburnijih perioda u novijoj britanskoj političkoj povijesti, u protekle četiri godine organizirana su četiri velika glasanja - škotski referendum o nezavisnosti u 2014., britanski izbori u 2015., referendum o Brexitu u 2016. i prijevremeni izbori sazvani u svibnju prošle godine. 

The Times piše da su konzervativni poslanici, koji provode disciplinu unutar stranke, uputili upozorenje  proeuropskim poslanicima predvođenim bivšim ministrima  Stephenom Hammondom i Nicky Morgan, nekoliko minuta prije jučerašnjeg ključnog glasanja o carinskim aranžmanima s EU.

May je tijesnom većinom izbjegla poraz u parlamentu zahvaljujući glasovima proeuropskih poslanika u vlastitoj stranci.

Parlament je glasao s 307 naprema 301 glasom o amandmanu na trgovinsko zakonodavstvo koji zahtijeva od vlade da pregovara o aranžmanu o carinskoj uniji s EU do 21. siječnja 2019. nakon što nije uspjela postići sporazum o slobodnoj trgovini s blokom, prenosi Reuters.

Autor:
Prvi.tv