SEZONSKI RAD Izvor: MojPosao.net
Konobari i kuhari zarađuju u Hrvatskoj čak trostruko više nego u BiH
Odlazak ugostitelja u inozemstvo postaje sve veći problem u BiH. Sve je manje iskusnih konobara i kuhara koji žele raditi za plaću od 700 do 800 KM, kada u regiji ili EU mogu zaraditi dvostruko ili trostruko više

Prema podacima Agencije za statistiku u BiH, prosječna plaća u ugostiteljstvu je 536 KM. Podaci platforme “plata.ba” kažu da je prosječna plaća konobara 607 KM, kuhara 734 KM, a spremačice oko 900 KM, prenosi Trebinjelive.

Visina plaće varira ovisno o veličini objekta, lokacije, iskustva konobara i sl. Najniže plaće su za konobare oko 350 KM, a negdje primaju i 900 KM. Treba istaknuti da svi radnici nisu prijavljeni, iako je to zakonska obveza koja donosi sankcije ukoliko se ne poštuje.

Zbog toga ne čudi da se sve više radnika iz ovog područja odluči otići najprije u susjednu Hrvatsku gdje za jednu sezonu koja u prosjeku traje 4-5 mjeseci zarade mnogo više i uspiju uštedjeti. Hrvatska zbog nedostatka radne snage u ovom sektoru, jer je veliki broj njihovih državljana otišao raditi u zemlje EU, nudi povoljnije uvjete za bh. državljane.

Osim minimalno duplo većih plaća, susjedna zemlja nudi smještaj i hranu svojim radnicima. Plaće konobara u ugostiteljskim objektima koji su na primorju ili otocima kreće se čak između 1.800 KM i 2.000 KM. U središnjim kopnenim dijelovima ta znamenka je dosta niža i kreće se u prosjeku od 1.100 KM do 1.200 KM.

Prema podacima paltforme “naposlu.hr”, plaće sezonskih konobara kreću se od 1.630 KM, kuhara od 2.250 KM, čistačica od 1.200 KM, a sobarice mogu zaraditi i 1.300 KM.

U oglasima koje objavljuju hrvatski hoteli, lanci restorana i drugih vrsta ugostiteljskih objekata, navodi se kako nude 27 posto veću plaću od prosječne u turizmu, smještaj i tople obroke. Trude se na sve moguće načine privući radnike pa nude i dodatke na plaću za rad nedjeljom, praznicima, dvokratni rad i povremeni noćni rad.

Neki čak daju i nagradu nakon isteka ugovora koji su bili duži od pet mjeseci.

Autor:
Prvi.tv