KORUPCIJSKA AFERA Foto: Reuters
Kancelar Kurz raspustio Vladu, Austrija ide na izbore
Austrijski kancelar Sebastian Kurz je zbog skandala u koji je upleten koalicijski partner Slobodarska stranka Austrije raspustio koalicijsku vladu i najavio da će se novi izbori održati u "najkraćem mogućem roku"

Austrijski vicekancelar i čelnik Slobodarske stranke Heinz-Christian Strache podnio je ostavku ranije danas nakon objave tajno snimljenog video isječka koji pokazuje da je ruskoj strani nudio pomoć u dobivanju unosnih ugovora u zamjenu za političku potporu svojoj stranci, prenosi Hina.

"Žao mi je. To je bilo glupo, neodgovorno i jedna velika greška i zato sam kancelaru Kurzu ponudio svoju ostavku koju je on i prihvatio", rekao je Strache na izvanrednoj konferenciji za tisak u uredu vicekancelara.

Kurz je raspuštanjem vlade reagirao na tzv. Ibiza skandal i objavljivanje videa na kojem je Strache i njegov suradnik Johann Gudenus navodnoj ruskoj poduzetnici na ljeto 2017. u vili na Ibizi ponudio pogodnosti pri dodjeli javnih natječaja ako ona financijski pomogne FPÖ-u da dođe na vlast.

Strache je objasnio da je pod utjecajem alkohola htio impresionirati navodnu rusku poduzetnicu i zbog toga se ispričao i svojoj supruzi. Iako je Strache inzistirao na tome da nije prekršio nikakav zakon, priznao je da je riječ o "krajnje neugodnoj, pijanoj aferi".

"Ponašao sam se kao tinejdžer i time povrijedio osobu koja mi najviše znači", rekao je Strache. 

Strache je na početku obraćanja javnosti optužio "strane obavještajne službe" da stoje iza skandala oko videa koji su u petak poslijepodne objavili njemački mediji Der Spiegel i Süddeutsche Zeitung. 

 "Ovo je politički atentat koji su inscenirale strane tajne službe", rekao je Strache.

Autor:
Prvi.tv