PROMJENE ilustracija
Cijene nafte pale nakon dva tjedna rasta
Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna pale, nakon dva tjedna rasta, što je posljedica jačanja trgovinskih napetosti u svijetu i povećanja proizvodnje Saudijske Arabije.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna pala 2,9 posto, na 77,15 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,4 posto, na 73,80 dolara. Saudijska Arabija izvijestila je Organizaciju zemalja-izvoznica nafte (OPEC) da je u lipnju povećala proizvodnju za skoro 500.000 barela dnevno, ali i smanjila prodajnu cijenu nafte Europi i drugim regijama, što je znak da Rijad želi nadoknaditi smanjenu ponudu iz drugih zemalja i zakočiti rast cijena. "Među faktorima koji pritišću cijene izdvaja se ispunjeno obećanje Saudijske Arabije i Rusije da će nastojati povećati proizvodnju", kaže Tamas Varga iz PVM-a.

Cijene nafte porasle na 78 dolara zbog 'više sile' u Libiji i smanjene proizvodnje u Kanadi OPEC je više od godinu i pol dana držao proizvodnju smanjenu kako bi podržao rast cijena nafte, no zbog poremećaja u proizvodnji u Venezueli, Angoli i Libiji, nedavno je ta organizacija odlučila povećati proizvodnju kako bi nadoknadila manjak na tržištu. Tim više što je moguće i smanjenje iranskog izvoza nafte zbog najave američkih sankcija.

Washington se povukao iz međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu i najavio ponovno uvođenje sankcija Teheranu, tražeći od svih zemalja svijeta da od studenog prestanu kupovati iransku naftu. Te su najave poduprle cijene nafte u proteklim tjednima, budući da bi mogle dodatno smanjiti ionako tijesnu ponudu. A prebrzi rast cijena nafte ne odgovara SAD-u, pa je tamošnji predsjednik Donald Trump prošloga tjedna optužio OPEC za podizanje cijena nafte i zatražio od te organizacije da je smanji.

"Monopol OPEC-a mora zapamtiti da su cijene nafte visoke, a oni ne čine gotovo ništa da pomognu. Oni podižu cijene dok SAD brane mnoge od OPEC-ovih članica za vrlo malo novca. To mora biti dvosmjerna ulica. Smjesta smanjite cijene!", napisao je Trump na Twitteru. Povećanje cijena benzina u SAD-u moglo bi, naime, Trumpu stvoriti političke probleme uoči izbora za Kongres koji će se održati u studenome. Analitičari špekuliraju kakvi bi potezi mogli uslijediti nakon Trumpove poruke. "Ako Trump i dalje smatra da OPEC ne čini dovoljno, ne isključujemo američku prodaju dijela strateških rezervi ili možda čak i ograničenja izvoza naftnih proizvoda", naveli su u bilješci analitičari banke ING.

Rizik od trgovinskog rata Negativno su na cijene nafte prošloga tjedna utjecale i trgovinske napetosti između SAD-a i Kine, nakon što su u petak na snagu stupile američke carine na kineski uvoz u vrijednosti 34 milijarde dolara, a Peking uzvratio istom mjerom. To bi, smatraju analitičari, moglo naštetiti tim gospodarstvima, ali i trgovini u svijetu, pa tako i globalnom gospodarstvu. "Na pomolu je intenziviranje američko-kineskog trgovinskog spora jer nijedna strana nije spremna uzmaknuti", kaže Abhishek Kumar iz Interfax Energyja.

Autor:
večernji.hr
TAGOVI