DEPRIMIRAJUĆA KLIMA
Čak 784 obitelji napustile Mostar u prethodnih pet godina
Mostar su od 2013. do 2018. godine napustile 784 obitelji, odnosno više od dvije tisuće građana, objavila je Unija za održivi povratak i integracije

Ista je organizacija nedavno objavila podatak da je BiH od 2013. do kraja studenog prošle godine ostala bez 172.000 stanovnika.

Predsjednica Unije Mirhunisa Zukić smatra da je klima koja vlada u BiH, kako ekonomska, tako i politička, odavno deprimirajuća, tako da naše građane lako privuku poslovne ponude iz europskih zemalja, najčešće Njemačke, Austrije, Slovenije i Švedske.

Također ističe da se ova problematika treba naći na dnevnom redu institucija u BiH, ponajprije Parlamentarne skupštine BiH.

"Unija za održivi povratak i integracije u BiH je kreirala opće preporuke u cilju smanjenja odlazaka bh. građana: Neophodno je donijeti konkretnu i transparentnu Strategiju zaustavljanja sve masovnijeg iseljavanja stanovništva iz svih dijelova BiH, koju moraju izraditi i usuglasiti organi vlasti na svim razinama u zemlji. Donijeti više istovremenih mjera s različitih aspekata: uvezati tržište rada s obrazovanjem jer postoje mladi ljudi koji se obrazuju, ali ih tržište rada ne prihvaća kao takve, potrebno je napraviti strategiju ruralnog razvoja za poljoprivredu i turizam, omogućiti pokretanje start-up kompanija i drugo",  rekla je Zukić, prenosi Dnevni list.

Autor:
Prvi.tv