SVIJET
Brojni svjetski lideri uputili poruke solidarnosti s Francuzima

Brojni svjetski lideri i zvaničnici su uputili poruke podrške i solidarnosti s Francuzima nakon velikog požara u pariškoj katedrali Notre Dame.

Premijer Španjolske Pedro Sanchez je istakao da je požar u čuvenoj katedrali velika tragedija.

"To je tragedija za Francusku, ali i za Španjolsku i Europu. Plamen uništava arhitektonsko zdanje staro preko 850 godina. Bit će teško zaboraviti ovaj tužni momenat. Uz Francusku smo", napisao je Sanchez na Twitteru.

Premijer Italije Giuseppe Conte je također poručio da je ovaj požar pogodio sve Francuze, ali i sve Europljane.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je istakla da osjeća duboku tugu zbog požara u katedrali Notre Dame, dodajući da su njene misli i misli njenog naroda uz prijatelje Francuze.

Predsjednik Austrije Alexander Van der Bellen je poručio da su građani Austrije u ovim teškim momentima uz Francusku i njene stanovnike te da nisu sami.

Britanski ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt je putem društvenih mreža također istaknuo da je požar u katedrali "srceparajući" te da šalje poruku podrške francuskom narodu.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker je istakao da je ovo strašan momenat, naglasivši značaj solidarnosti s Francuskom.

"Dijelim osjećanja sa svakim Francuzom", poručio je Juncker putem društvenih mreža.

Američki predsjednik Donald Trump je kazao da je strašno gledati kako gori čuvena katedrala Notre Dame, dodajući da se mora brzo djelovati kako bi se požar ugasio.

Turski šef diplomacije Mevlut Čavušoglu je izjavio da je požar u čuvenoj pariškoj katedrali Notre Dame velika tragedija za čovječanstvo.

"Uništavanje ovog arhitektonskog remek-djela koje pripada svjetskoj baštini velika je tragedija za cijelo čovječanstvo", naveo je Čavušoglu putem društvenih mreža.

"S velikom tugom gledamo vatru koja gori u katedrali Notre Dame u Parizu", dodao je.

Autor:
FENA