SPLIT Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Britanski princ stigao u Split, za sreću trljao palac Grgura Ninskog

Britanski princ Edward, najmlađi sin kraljice Elizabete, u četvrtak je sletio u Split gdje će boraviti u dvodnevnom posjetu s ciljem jačanja hrvatsko-britanskih odnosa. 

U društvu splitskog gradonačelnika i britanskog veleposlanika obišao je Dioklecijanovu palaču koja kao inspiracija škotskog arhitekta Roberta Adama predstavlja simbol povijesnih veza Hrvatske i Ujedinjenog Kraljevstva. 

Posjeti pripadnika britanske kraljevske obitelji, koji se smatraju veleposlanicima Ujedinjenog Kraljevstva, organiziraju se na preporuku britanskog ministarstva vanjskih poslova kako bi se naglasila povezanost dviju zemalja.

Dobro raspoloženog princa je na Rivi dočekao splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara, pokazavši mu maketu Splita, nakon čega su u društvu britanskog veleposlanika Andrewa Dalgleisha Dioklecijanovim podrumima krenuli na turu kroz Palaču.

Obišli su Peristil, Vestibul u kojem je princu pjevala klapa Šufit, katedralu sv. Dujma te Muzej grada Splita u kojem je Edwardu pokazana originalna kopija knjige škotskog arhitekta Roberta Adama. 

Nakon obilaska Dioklecijanove palače dotaknuo je za sreću palac Grgura Ninskog.

Edward, najmlađe dijete i treći Elizabetin sin, zaštitnik je i podrška nizu institucija i dobrotvornih organizacija, većinom onih koje pružaju podršku mladim ljudima. Podržava nekoliko umjetničkih organizacija, a predstavlja i podržava britanske oružane snage. 

Princ, jedanaesti u redu za britanski tron, nakon dolaska u splitsku zračnu uputio se prema Dioklecijanovoj palači, simbolu veze Velike Britanije i Hrvatske koju je u 1757. posjetio veliki škotski arhitekt Robert Adam, napisao knjigu o njoj i u njezinoj arhitekturi pronašao inspiraciju za svoj neoklasicistički rad. Originalna kopija knjige čuva se u Muzeju Grada Splita.

Edward će tijekom svog prvog službenog posjeta Splitu u četvrtak posjetiti i razarač britanske kraljevske mornarice HMS Duncan koji je parkiran u splitskoj luci, pri čemu će mu se pridružiti predstavnici hrvatske vlade i oružanih snaga. 

U petak će posjetiti galeriju Meštrović i Prvu gimnaziju koja već 25 godina surađuje s Aston Collegeom u Doveru, a potom će otvoriti ured britanske tvrtke za dizajn brodova ICE Marine Design te se sastati s profesorom Miroslavom Radmanom koji znanstveno surađuje sa sveučilištem u Cambridgeu.

Autor:
INDEX.HR