GASTRO Foto: Guliver / Thinkstock
5 grešaka zbog kojih nam gulaš ispada loše
Mljevena slatka paprika nezaobilazan je začin u kuhanju gulaša. No umjesto da je dodate u umak, njome natrljajte kockice mesa za gulaš pa ih prepržite na nešto ulja.

1. Odabirete loš komad mesa
U gulaš možete staviti komadiće bilo koje vrste mesa – od peradi, preko zečetine i svinjetine do junetine. Klasični gulaš, pak, najbolje je raditi od junetine te od "žilavijih“ komada mesa, koji su ujedno i cjenovno povoljniji. Točnije, riječ je o komadima od mišića koljenice, potkoljenice, prednje plećke i vrata. 

2. Prekratko kuhate meso
Jeste li ikada čuli da je netko prekuhao meso u gulašu? To je praktički nemoguće učiniti. Nemojte brzati s kuhanjem. Naprotiv, nakon što odaberete odgovarajući komad mesa, podvrgnite ga dugotrajnoj termičkoj obradi na laganim temperaturama. Višesatno kuhanje omekšat će i najtvrđi komad mesa te ga pretvoriti u želatinoznu masu koja će se topiti u ustima.

3. Ne trljate meso paprikom 
Mljevena slatka paprika nezaobilazan je začin u kuhanju gulaša. No umjesto da je dodate u umak, njome natrljajte kockice mesa za gulaš pa ih prepržite na nešto ulja. Karamelizacija mesa u kombinaciji s mirisom paprike unaprijedit će okus cijelog gulaša. Prema mišljenju slavnog chefa Louisa Szathmaryja, na taj način nekoć se pripremao tradicionalni mađarski gulaš.

4. Povrće stavljate u isto vrijeme kao i meso
Povrću je potrebno manje vremena za termičku obradu od mesa. Ako ih stavljate u isto vrijeme, nećete biti zadovoljni konačnim rezultatom. Mrkvicu, celer i drugo korjenasto povrće najbolje bi bilo staviti u lonac s mesom otprilike 45 minuta do sat vremena prije kraja kuhanja. Stavljate li u gulaš grašak, njega možete dodati dvadeset minuta prije kraja kuhanja.

5. Koristite gotove začinske mješavine od sušenog povrća 
Klasični gulaš trebao bi imati okus slatke paprike i kima. Uz sol i papar u njega možete staviti i grančice timijana te lovorov list. Kuhate li s gotovim začinskim mješavinama od sušenog povrća, nećete postići tu suptilnost okusa. Naprotiv, mogli biste uništiti višesatni trud intenzivnim okusom koji će nadvladati sve ostale na vašem jeziku, piše dnevnik.hr.

Autor:
Prvi.tv
TAGOVI