Vidite prvi
prvi cestitka 970*90

SLUŽBENA PREDAJA

SIP : Službeno dodijeljeni mandati izabranim načelnicima i gradonačelnicima

Autor:Prvi.tv
Objava:8.11.2016. 14:28
SIP : Službeno dodijeljeni mandati izabranim načelnicima i gradonačelnicima
Učitavanje medija preglednika ...


Predstavnici Središnjeg izbornog povjerenstva danas su u Parlamentarnoj skupštni BiH načelnicima i gradonačelnicima izabranim na lokalnim izborima 2. listopada  2016. godine uručili certifikate čime su službeno preuzeli funkciju.

Načelnici i gradonačelnici su potpisali izjave, prihvatili mandat te su službeno preuzeli funkcije. Predsjednik SIP-a Ahmet Šantić im je čestitao i poželio uspješan mandatni period te ih podsjetio da je zakonski rok za formiranje gradskih i općinskih vijeća 30 dana.

Najveću pažnju javnosti danas je izazvao dolazak novog načelnika Velike Kladuše Fikreta Abdića koji je nakon 23 godine prvi put u Sarajevu, prenosi Klox.ba.

Abdić se početkom 1990-ih godina aktivno uključio u politiku te na prvim višestranačkim izborima osvojio najveći broj glasova iz reda bošnjačkog naroda, ali je poziciju člana Predsjedništva BiH ipak prepustio Aliji Izetbegoviću, s kojim se ubrzo i politički razilazi.

Nakon što je Abdić preuzeo mandata od SIP-a novoizabrani načelnici iz Unsko-sanske županije (USŽ) su napustili svečanu dvoranu Parlamenta BiH odlučivši da certifikate preuzmu na kraju svečanosti., a jedan dio prisutnih u dvorani je prilikom dodjele certifikata Abdića pozdravio aplauzom.

Načelnik Ključa Nedžad Zukanović rekao je da su ovim činom željeli poslati jasnu poruku kako ratni zločinci ne mogu biti izabrani za načelnike.

Zlatko Hujić, načelnik Bosanskog Petrovca, rekao je da je Abdić osuđeni ratni zločinac i da se na ovaj način suosjeća sa žrtvama. Na lokalnim izborima 2016. godine pobjedu u Općini Srebrenica je osvojio Mladen Grujičić koji je danas također preuzeo mandat, a danas je izjavio da se u Srebrenici situacija koja je u proteklom periodu bila napeta, već smiruje.

Grujičić je rekao da međunacionalnih tenzija neće biti kao što ni do sada nije bilo nikakvih ekscesa.

Na lokalnim izborima održanim u 130 općina i 10 gradova u BiH su izabrana 3.093 nositelja mandata, a među izabranim načelnicima je i jedna žena.

SIP  BiH je 1. studenog potvrdio rezultate lokalnih izbora u BiH za sve gradove, osim za Stolac u kojem su izbori prekinuti nakon nekoliko incidenata na biračkim mjestima.

Komentari
Broj komentara:0