Vidite prvi

20. obljetnica Oluje

UŽIVO Paradom tenkova završio spektakularan mimohod u Zagrebu

Autor:Prvi.tv
Objava:4.8.2015. 17:02
UŽIVO Paradom tenkova završio spektakularan mimohod u Zagrebu
Učitavanje medija preglednika ...

Svečani mimohod na zagrebačkim ulicama početak je proslave 20. obljetnice vojno-redarstvene akcije 'Oluja'.

Tijek vojnog mimohoda:

19.42 Martina Tomčić, Sandra Bagarić i klapa Sv. Juraj uz pratnju dva klavira (Meštrović /Dedić), benda, Orkestra OS RH, Sudar percussion benda, zbora Josip Kaplan, gudača V boysa i ženskog vokalnog ansambla KUD-a "Ivan Goran Kovačić" izveli su pjesmu Ljube Stipišića "Dalmatino povišću pritrujena".

Popularnu pjesmu "To je tvoja zemlja", za koju je glazbu napisao Alfi Kabiljo, a tekst Drago Britvić, uz druge izvođače izveli su Ivana Husar Mlinac, Marija Husar Rimac i Đani Stipaničev. Za Ivanom i Marijom išli su pripadnici počasne bojne i vojnikinje i vojnici u nošnjama svih hrvatskih regija. Mimohod je zatvoren "Mojom domovinom" u izvedbi Orkestra OS RH.

19.28 Na kraju su se prikazali postroji postroji topništva te oklopno-mehanizirani postroj. Vukovarskom je prošlo 13 tenkova te oklopna vozila Hrvatske vojske. Na samom začelju kolone bile su dvije samohodne Panzer haubice, a potom su nebom nad Zagrebom preletjeli MIG-ovi brzinom od 900 kilometara na sat.

19.20 Oklopna vozila su prošla ispred šatora branitelja u Savskoj. Branitelji su oduševljeno mahali i skandirali. Vozači oklopnjaka su im trubili i pozdravljali ih. 

19.18 Putem videolinka prikazan je pozdrav s brodova HRM-a iz Bračkog kanala.

19.17 Vukovarska ulica je potpuno puna. Okupilo se mnoštvo građana. Puno je mladih ljudi. 

19.16  Slijedi postroj vatrogasaca. 

19.11  Slijedi postroj vojne policije i policije. Prolaze vozila granične policije. Prošao je vodeni top. Prošli su i pirotehničari. 

19.04 Nakon demonstracije specijalaca, ulicama prolaze oklopna vozila.

19.02 U tijeku je demonstracija izvlačenja ljudstva uz pomoć helikoptera.

18.46 Letački dio otvorila su tri vojna helikoptera, a iza njih su letjeli helikopteri MUP-a. Potom su opet u formaciji letjela tri vojna helikoptera. A tada su na scenu stupile dvije formacije od po tri zrakoplova Hrvatske vojske. Nakon njih su nebom iznad Zagreba prošli i kanaderi. Najveći spektakl priredila je akrobatska skupina Krila Oluje u formaciji od šest borbenih zrakoplova koja je izvela nekoliko manevara iz njihovog standardnog nastupa.

Tijekom izvođenja programa lete na međusobnoj udaljenosti manjoj od dva metra brzinom do 550 kilometara na sat, a opterećenje kojima su piloti izloženi u pojedinim elementima kreće se od -2.5 G do +6.5 G.

Podsjetimo, 'Krila Oluje' prvi put su predstavljena javnosti 5. kolovoza 2005. na proslavi 10. obljetnice vojno-redarstvene operacije 'Oluje' u Kninu. Od tada su nastupila 107 puta, 66 puta u Hrvatskoj i 41 put u inozemstvu: u Rumunjskoj, Sloveniji, Mađarskoj, Njemačkoj, Austriji, Češkoj, Slovačkoj, Belgiji, Italiji, Turskoj, Poljskoj, Danskoj i Švicarskoj, navodi Dnevnik.hr.

Sudjelovali su na najpoznatijim svjetskim aeromitinzima i manifestacijama i dobili mnoge nagrade i priznanja. Tako su za najbolji nastup nagrađeni na međunarodnim aeromitinzima CIAF u Češkoj i RDAF u Danskoj 2012. godine te ponovno na međunarodnom aeromitingu CIAF u Češkoj 2014. godine. Veliku plaketu HRZ i PZO te pohvalu načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske dobili su 2010., a 2013. dodijeljena im je Nagrada grada Zadra. Uključujući sadašnji letački sastav, u Krilima 'Oluje' dosad je letjelo 14 pilota.

18. 42  Povijesne postrojbe stigle su u Savsku ulicu u kojoj su branitelji prosvjednici. Branitelji pjevaju "Zovi samo zovi" i plješću. 

18.34 Nakon kadeta prolaze gardijske brigade. Prva brigada koja je prošla su legendarni "Tigrovi". Nakon njih prošli su "Gromovi". Treća brigada koja je prošla su "Kune". Iza "Kuna" prošli su "Pauci", a iza njih "Sokolovi". Iza "Sokolova" prošle su "Pume". Iza "Puma" prošla je i 9. gardijska brigada "Vukovi". 

18.33 Prošli su i postroji stranih vojski koje su stigle na mimohod. 

18.18 Mimohod je krenuo. "Otvorili" su ga počasni plotuni s travnjaka ispred Nacionalne sveučilišne biblioteke. Preletjela su tri MIG-a iznad vojne parade. MIG-ove predvode piloti Ivan Selak i Ivica Ivandić u legendarnoj kockici.

18:17 Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović dala je zapovijed: Neka mimohod krene!

18.09  Nastavlja se kulturno-umjetnički dio programa.

18:08 Minutom šutnje odana je počast svim poginulim braniteljima i žrtvama Domovinskog rata

18.05 Mia Negovetić (12) pjeva hrvatsku himnu.  Prate ju klapa Hrvatske ratne mornarice i orkestar OSRH.

Za vrijeme izvođenja himne podigla se originalna hrvatska zastava koja je bila na kninskim bedemima nakon vojno-redarstvene akcije Oluja 1995. godine. Zastavu su nosili kadeti Hrvatskog vojnog učilišta", izvijestili su iz MORH-a.

17.58  Šest udaraca zvona najavilo je početak mimohoda.

17.52  U mimohodu sudjeluju i ešaloni povijesnih postrojbi među kojima su i sinjski alkari. Predsjednica je poljubila hrvatsku zastavu.

17.46  Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, ministar obrane Ante Kotromanović i Drago Lovrić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga, u vojnom se džipu voze prema svečanoj loži odnosno mjestu gdje će početi vojni mimohod i gdje će izdati zapovijed za početak mimohoda. Prolaze pored sudionika mimohoda.

17.44  Ministar obrane Ante Kotromanović dočekao je predsjednicu i vrhovnu vojnu zapovjednicu Kolindu Grabar Kitarović koja je upravo stigla na mimohod. 

17.30 Okupljaju se i uzvanici, među njima su i predstavnici stranih izaslanstava. Na proslavu stižu 42 strana izaslanstva. Među njima i dvojica američkih visokih generala, poljski zamjenik načelnika glavnog stožera i jedan general. BiH će predstavljati ministrica obrane i načelnik glavnog stožera, Litvu pak zamjenik ministra obrane, Albaniju načelnik glavnog stožera, dok Makedoniju zastupaju general i visoki dužnosnik ministarstva obrane.

17.25 Ante Gotovina pridružio se brojnim uglednim uzvanicima, dužnosnicima koji pristižu na glavnu pozornicu u Vukovarskoj ulici. S  Gotovinom u svečanom dijelu gledališta mnogi se srdačno pozdravljaju, poput Mate Granića i Jadranke Kosor. U publici su i mnogi umirovljeni generali Hrvatske vojske koji su aktivno sudjelovali u ratnim operacijama. 

17.14 Prije početka mimohoda Mladen Markač fotografirao se sa pripadnicima Hrvatske vojske.

17.03  Počeli su se okupljati građani koji žele pogledati čime se hrvatska vojska može ponositi. Organizatori očekuju nekoliko desetaka tisuća ljudi. Okupljenima je podijeljeno više tisuća hrvatskih zastavica kojima mašu uz Vukovarsku ulicu. Atmosfera je veličanstvena. Mimohod počinje u 18 sati.

 

Svečani vojni mimohod u povodu 20. obljetnice Oluje počeo je u 18 sati. 

Program je započeo u Ulici grada Vukovara na križanju s Avenijom Marina Držića. Oko tri tisuće sudionika i 300-tinjak vozila proći će Vukovarskom do Savske ceste. Iznad njih će letjeti 30-ak zrakoplova. Na mimohodu sudjeluju 42 strana izaslanstva, a sve će pratiti kulturno-umjetnički program.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u pratnji ministra obrane Ante Kotromanovića i generala zbora Drage Lovrića obavila je smotru mimohoda. Predsjednici, vrhovnoj zapovjednici, vojnici su salutirali, a pozdravljali su je i građani koji su stigli na mimohod. Po završetku, predsjednica je poljubila hrvatsku zastavu.

Program je nastavljen hrvatskom himnom 'Lijepa naša' koju je otpjevala Riječanka Mia Negovetić i Klapa Sv. Juraj Hrvatske ratne mornarice. Potom je minutom šutnje odana počast svim palim braniteljima i svima koji sudali život za Hrvatsku.

Svečani mimohod formalno je počeo odobrenjem 'Neka mimohod krene!' koji je izgovorila predsjednica Republike. Nebo iznad Zagreba potom su nadletjeli migovi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, koji će mimohod i 'zatvoriti'.

Potom je uslijedio slijedi mimohod pješačkih postrojbi, jedni za drugima prolaze zastave ratnih postrojbi, ratni invalidi, dragovoljci, povijesne postrojbe u živopisnim uniformama. Iza njih ide hrvatska vojna budućnost - kadeti te pripadnici legendarnih gardijskih brigada, na čelu s Tigrovima, brigada koje su bile okosnica hrvatske pobjede u Domovinskom ratu.

Tu su i pripadnici specijalnih te operativnih civilnih snaga poput Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS), Hrvatskog Crvenog križa (HCK), Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS). U mimohodu sudjeluju i motorizirane oklopne postrojbe, među kojima su dvije haubice od po 50 tona, ali i Patrie, tenkovi M-84, terenska borbena vozila, razna plovila, motocikli i druga vozila i sredstva.

Posebna atrakcija mimohoda bit će šestočlana letačka skupina, popularna Krila oluje, a s Nacionalne i sveučilišne knjižnice spuštat će se pripadnici specijalnih postrojbi, dok će 'specijalci' pokazivati atraktivnu vježbu izvlačenja.

Istodobno, za vrijeme zagrebačkog mimohoda Bračkim će kanalom ploviti četiri raketne topovnjače Flotile HRM-a i dva ophodna broda Obalne straže. Isplovit će iz Lore te nakon plovidbe Kaštelanskim zaljevom zauzet će poziciju južno od otoka Čiova i na udaljenosti oko 200 metara ispod crkve Gospe od Prizidnice. Uslijedit će rubni pozdrav vrhovnoj zapovjednici Oružanih snaga RH, istodobno s prolaskom motoriziranog ešalona HRM-a ispred glavne bine tijekom mimohoda u Zagrebu.

Grad Zagreb priprema proslave na još nekoliko mjesta u središtu grada. U parku Zrinjevcu svi zainteresirani uživo će moći pratiti svečani mimohod na velikome platnu. Program završava u večernjim satima velikim vatrometom s nebodera na Trgu bana Jelačića.

Današnja svečanost će se pratiti i u drugim zemljama. Akreditiralo se ukupno 350 novinara, od čega 30 stranih. Njih 14 je iz Srbije, a ostali su stigli iz Francuske, Njemačke, Italije, Slovenije, Crne Gore i BiH.

Komentari
Broj komentara:0