Vidite prvi

hrvatska opet u nabavci

Ratno zrakoplovstvo dobiva nova pojačanja

Autor:Prvi.tv
Objava:9.4.2018. 11:26
Ratno zrakoplovstvo dobiva nova pojačanja
Učitavanje medija preglednika ...
1

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo nakon odluka o nabavi 12 borbenih aviona F-16 Barak i 16 izviđačko-borbenih helikoptera Kiowa OH-58D dobit će nova pojačanja. Kako doznaje Jutarnji list, Ministarstvo obrane kreće u finaliziranje kupnje transportnih helikoptera Black Hawk.

Navodno je i sam ministar obrane Damir Krstićević ovih dana u razgovoru s vojnim pilotima u bazi na Plesu potvrdio da država namjerava izraditi traktičko-tehničku studiju za opremanje višenamjenskim helikopterima zapadnog proizvođača.

Ta bi studija trebala pokazati koji helikopteri najviše odgovaraju potrebama hrvatskog ratnog zrakoplovstva, a plan je da se eskadrila nabavi do 2025. godine, piše net.hr.

O kupnji Black Hawk helikoptera govori se još od 2014. godine kada je tadašnji ministar Ante Kotromanović o tome razgovarao s američkim potpredsjednikom Joeom Bidenom. Ideja hrvatskog državnog vrha je potpuno se prebaciti na zrakoplovnu tehniku zapadne tehnologije.

Kako neslužbeno doznaje Jutarnji, još 2015. od američke vlade zaprimljene su ponude za novi helikopter Black Hawk UH-60 model M i polovni remontirani UH-60 model A nadograđen na model L. Usto, američka je Vlada u Zagreb uputila službenu ponudu za 16 novih helikoptera Bell UH-1Y za oko 760 milijuna kuna. No, ponuda američke vlade za helikoptere Bell hrvatskoj je strani bila preskupa.

Ministarstvo obrane na američki je prijedlog u SAD uputilo zahtjev za donaciju 12 UH-60 model A kroz partnerski program Excess defense articles (EDA). Kroz taj program američka vojska zemljama partnerima donira ili prodaje svoje obrambene viškove. Hrvatska vojska već je na taj način opremljena vozilima MRAP i M-ATV te helikopterima Kiowa. Tijekom prošle godine hrvatskoj strani je prezentirana mogućnost modernizacije tih helikoptera na razinu M.

Model A, izvorna inačica tog helikoptera, ima četveročlanu posadu i kapacitet prijevoza 11 putnika, a proizvodio se od 1977. do 1989.

Druga prihvatljiva opcija je nadograđeni model M kod kojeg je ugrađen novi motor, ojačan trup, napredniji računalni sustav za upravljanje te veće lopatice rotora. Prvi let modela A nadograđenog na model M odrađen je 2003. godine.

Komentari
Broj komentara:1