Vidite prvi
prvi cestitka 970*90

Trbuhom za kruhom

Petrinjska obitelj nakon godinu dana u Njemačkoj: Žalimo što nismo otišli ranije

Autor:Prvi.tv
Objava:13.1.2018. 20:21
Petrinjska obitelj nakon godinu dana u Njemačkoj: Žalimo što nismo otišli ranije
Učitavanje medija preglednika ...

Prije gotovo godinu dana jedna petrinjska obitelj potražila je sreću i bolji život u Njemačkoj. Dojmovi nakon odlaska bili su odlični.

Nakon godinu dana boravka u Njemačkoj ne skrivaju zadovoljstvo, piše Deutsche Welle. "Meni je super. Žao mi je što to nismo napravili i ranije", kazala je Marina Graho Popović. 33-godišnjakinja je prije nekih godinu dana s troje djece i suprugom otišla u Njemačku i, kako kaže, nije požalila.

Ljubo, Marinin suprug, otišao je prvi. U Muenchenu je našao posao u struci, kao automehaničar. U proteklih godinu dana promijenio je poslodavca, a porasla mu je i plaća. Njemački jezik savladao je dobro, u tome mu je pomogla i činjenica da su mu svi kolege Nijemci.

Ujutro radi, navečer ide na tečaj jezika

Marina, po struci frizerka, još uvijek nije našla posao u struci. Kaže kako je preko interneta našla posao čišćenja kod jedne obitelji. Bit će prijavljena iako čak i u Njemačkoj mnogi traže čistačice za rad na crno.

"Uskoro ću prijepodne početi ići čistiti, a navečer na tečaj jezika. To će biti naporno: ujutro posao, popodne djeca, navečer tečaj, ali to će tako ići samo nekih godinu, godinu i pol. A onda se nadam poslu u struci", kazala je Marina i dodala: "Posla u Njemačkoj ima, ali za onoga tko zna jezik."

Već je pohađala tečajeve njemačkog, no kaže kako nisu bili dovoljno kvalitetni i na njima je naučila jako malo. Sad se prijavila na tzv. integracijski tečaj koji joj je ponuđen od strane Saveznog ureda za migracije i izbjeglice. Na njemu će, uz jezik, učiti o svemu što je bitno za život u Njemačkoj: političkom uređenju, pravima i obvezama građana, kulturi i običajima...

Najvažnija su bila djeca

Supružnicima je najvažnije bilo da im se snađu djeca. Brinuli su se zbog najstarije kćeri, 12-godišnje Sare. Njoj je odlazak u inozemstvo najteže pao.

Pokazalo se da nije bilo razloga za brigu. "Djevojčice u razredu su se jako potrudile oko nje, često se druže. To je sigurno puno pomoglo. Ona nije željela ići u Njemačku, no sad kad smo za Božić išli u Petrinju, pitala je moramo li baš cijele praznike provesti u Hrvatskoj", kazala je Sarina majka Marina za Deutsche Welle.

Lara, djevojčica od devet godina, nešto se sporije prilagodila Njemačkoj jer je u razredu imala samo jednu djevojčicu iz Hrvatske pa je s njom cijelo vrijeme govorila samo hrvatski. No, sad i ona govori njemački.

Najlakše je bilo 7-godišnjoj Tei koja je u Njemačku odselila dok je bila vrtićke dobi. Sad je prvi razred i nastavu prati bez problema.

Nisu požalili odluku

Cijela peteročlana obitelj se dobro snašla. Kažu da od plaća koje imaju sasvim pristojno žive. "Mi možemo pristojno živjeti", kazala je Marina i dodala da su čak kupili automobil na kredit te su si prošlo ljeto priuštili odlazak na more.

U Njemačkoj im nestaje jedino obitelj. "Nedostaje nam obitelji. Brat mi je u Petrinji živio u susjedstvu, mama nekoliko kilometara od nas. A i djeca su često bila kod bake na selu. To im nedostaje, pogotovo dvjema mlađim kćerkama", kazala je Marina.

Našli su prijatelje, obitelji koje stanuju u blizini

U Njemačkoj su našli prijatelje, dvije hrvatske obitelji koje stanuju u blizini. U selu gdje žive su dobro prihvaćeni. "Kad sam stigla u Njemačku imala sam predrasude o Nijemcima kao o hladnima i zatvorenima, a naišla sam ovdje na čistu suprotnost. Za sada sa susjedima govorim engleski", kazala je oduševljena Marina i dodala da je njezina obitelj jedina obitelj u selu.

"Možda sve ovisi i o sreći, ali i o prioritetima. Meni su najvažnija bila djeca, da se dobro snađu. One su se stvarno dobro uklopile", kazala je i istaknula da njezina obitelj, bez obzira na sve početne poteškoće, zbog svoje odluke o odlasku u Njemačku nije požalila.

Komentari
Broj komentara:0