Vidite prvi

nezapamćen potez

Hrvatska uvozi radnike iz BiH i Ukrajine

Autor:Prvi.tv
Objava:15.4.2018. 10:11
Hrvatska uvozi radnike iz BiH i Ukrajine
Učitavanje medija preglednika ...

Imali smo 60.000 više zaposlenih krajem 2017. nego godinu dana ranije. Ipak, u sezoni nam treba još radne snage. U ministarstvu zasad ne žele otkriti koliki uvoz radnika će dozvoliti prvo iz BiH piše 24sata.hr

Zatvoreno zbog manjka radne snage. Poruka je to koja je klijente dočekala na jednoj popularnoj zagrebačkoj autopraonici.

Unatoč tome što je na burzi rada trenutačno 185.000 nezaposlenih, poslodavci muku muče s kvalificiranim radnicima. Nedavno istraživanje je pokazalo da će do ljeta nedostajati i 100.000 radnika koje trebaju, barem sezonski, poslodavci.

Ministarstvo rada, kojem je na čelu Marko Pavić (HDZ), i Vlada zato su se odlučili na potez kakav još nije zabilježen u Hrvatskoj.

Posebnim međudržavnim sporazumima omogućit će dolazak tisućama novih radnika, prvenstveno iz BiH, a zatim i iz Ukrajine.

Neslužbeno su za 24sata.hr potvrdili u ministarstvu da će ministar Pavić u ponedjeljak otputovati u Ukrajinu i s ukrajinskim kolegom potpisati memorandum o suradnji, što je prvi korak prema sporazumu kojim će se definirati koliko će radnika i kad Hrvatska uvesti iz te zemlje. Osim toga, saznajemo da dogovaraju konačna stajališta za pregovore o uvozu dodatnih radnika iz Bosne i Hercegovine. Ti novi radnici ne spadaju u već odobrenu kvotu o zapošljavanju 31.000 stranaca za ovu godinu. Oni su dodatna radna snaga.

Sugovornici iz ministarstva su objasnili da su se morali odlučiti na taj potez, ali će prvo pokušati angažirati domaću radnu snagu.

Tko tri puta odbije prekvalifikaciju, izbrisat će ga

Među svim domaćim nezaposlenima provedena je anketa i njih 24.000 iskazalo je želju da radi u turističkoj sezoni, pa će ih sad spajati s poslodavcima. Nakon toga idu prekvalifikacije za 8000 nezaposlenih za poslove u metalskoj industriji, ugostiteljstvu i građevinarstvu. Tko tri puta odbije prekvalifikaciju, izbrisat će ga.

No i s tim ostaje više od 150.000 očito trajno nezaposlivih. Zato se računa na nove kvote iz BiH i Ukrajine.

- Te zemlje su i kulturološki slične i imamo dobre odnose, a u Hrvatskoj mogu dobiti bolje plaće nego u svojoj zemlji - objašnjava nam sugovornik iz Ministarstva rada.

Prosječna plaća u Ukrajini je 1760 kuna

Definirat će se točan broj radnika koji nam trebaju za sezonsko, kao i broj onih koji će moći dobiti cjelogodišnji, stalni posao. Pregovaračka stajališta s BiH su već pri kraju, a u ministarstvu zasad ne žele otkriti koliki uvoz radnika će dozvoliti prvo iz BiH, a zatim iz Ukrajine. U Ukrajini, zemlji s 45 milijuna stanovnika, prosječna plaća je 1760 kuna.

BiH je već tradicionalna zemlja za uvoz radne snage. No i u BiH je sve manje radne snage podobne za poslove u Hrvatskoj unatoč više od 400.000 nezaposlenih u toj zemlji. Nebojša Biškup, čelnik Manpower grupe, koja je provela istraživanje i procijenila da će nam nedostajati 100.000 radnika, ovaj tjedan je rekao da zbog nedostatka radne snage u Hrvatskoj neće biti ostvarene niti planirane stope rasta gospodarstva.

Na burzi rada je trenutačno oglašeno 27.500 radnih mjesta. Krajem 2017. imali smo 60.000 više zaposlenih nego godinu dana ranije. Stopa rasta zaposlenosti od 3,8% nam je treća u EU za prošlu godinu.

Komentari
Broj komentara:0