Vidite prvi

HRVATSKA

Gripom zaraženo 8500 ljudi, odnijela je 9 života, treći po intenzitetu u EU

Autor:Prvi.tv
Objava:19.1.2019. 11:32
Gripom zaraženo 8500 ljudi, odnijela je 9 života, treći po intenzitetu u EU
Učitavanje medija preglednika ...

Prema službenim podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, gripom je zaraženo gotovo 8500 građana, a dosad je od gripe umrlo devetero ljudi. Još se čeka i službena analiza kako bi se otkrio je li gripa bila uzrok smrti i dvije žene u Splitu

'Ove godine imamo povećani broj bolesnika, osobito u zadnjih dva tjedna. Imamo bolesnike s teškim oblicima gripe s upalama pluća. Visoka je popunjenost bolnica i veći je broj oboljele djece. Molimo sve naše sugrađane s blažim oblicima, neka ostanu doma i uzimaju tekućine, te da se obrate svojim liječnicima, rekla je na ravnateljica Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević' dr. Alemka Markotić dodavši da je sve pod kontrolom, ali situacija je ozbiljna.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić rekao je kako je epidemija gripe u Hrvatskoj došla do vrhunca.

'Molimo sve građane da se što manje kreću i dobro bi bilo izbjegavati zatvorene prostore s puno ljudi. U Zagrebu je sada bio val, gdje je povećani broj ljudi na respiratoru. Ne treba panično jurišati u bolnice, jer većina se može liječiti kod kuće. Vjerujem da ćemo uskoro ući u mirniju fazu', rekao je Kujundžić.

Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ, kazao je na konferenciji za medije kako je sve pod kontrolom te da se očekuje kako će intenzitet gripe uskoro početi padati.

'U zadnjem tjednu je prijavljeno najviše oboljelih, što znači da je uzlazna faza krenula nakon Nove godine. Ove godine će vrhunac biti pred kraj prvog mjeseca. Što se tiče težih oblika gripe, ako uspoređujemo s prošlim godinama možemo reći da je više težih slučajeva bilo ove godine u odnosu na 2017., ali manje u odnosu na 2016. Ove godine imamo prijavljeno devet smrtnih slučajeva, od toga tri u Zagrebu, dvoje u Krapini, jedan u Splitu i jedan u Sisku. U ovom trenutku ne možemo govoriti o zaključnim brojkama. Najveći intenzitet je bio u dubrovačkoj županiji, ali sad je u Zagrebu i Sl. Brodu. Što se tiče Europe najveći je intenzitet u Velikoj Britaniji, a mi smo treći u Europi po intenzitetu gripe',rekao je Capak.

Doc. dr. sc. Marko Kutleša kazao je kako je veći broj oboljelih, a više od 80 hospitalizirano je u bolnici Fran Mihaljević. 

'To je 40 posto svij naših kapaciteta', naveo je i dodao kako cjepiva još nešto ima.

'Tijekom petka smo dobili dojavu da imamo još 300 doza, ali ćemo još nabaviti', zaključio je.

Komentari
Broj komentara:0