Vidite prvi

hrvatska

Daruvarac izašao, obitelj žrtve razmišlja o odlasku iz Zadra

Autor:Prvi.tv
Objava:10.2.2019. 15:25
Daruvarac izašao, obitelj žrtve razmišlja o odlasku iz Zadra
Učitavanje medija preglednika ...

Darko Kovačević Daruvarac (31) napustio je pritvor u 8 sati i otišao dalje taksijem. Pokušale su ga zaustaviti brojne novinarske ekipe, ali on nije bio previše razgovorljiv. Rekao je samo da do pravomoćnosti presude ostaje u Zadru. 

Budući da ima dvojno državljanstvo, odnosno i državljanstvo BiH, postojala je bojazan da bi mogao pobjeći hrvatskom pravosuđu.

Odgovarajući na pitanje novinara je li na koga ljut, rekao je: Ni na koga.

Darko Kovačević Daruvarac na Općinskom sudu u Zadru 10. siječnja proglašen je krivim za prijetnje i brutalno premlaćivanje 18-godišnje Zadranke L. G. te nepravomoćno osuđen na pet godina zatvora.

Milan Petričić, pravni zastupnik obitelji Gurlica, rekao je da je velika zasluga medija što su senzibilizirali pravosuđe da u tom, ali i drugim slučajevima nasilja, ubrzaju postupak. No, bez obzira na to, nije optimist kada je riječ o pravomoćnoj presudi. Prema njegovu mišljenju, realno je da će potrajati oko godinu dana. Do tada je Daruvarac na slobodi, bez mjera opreza.

Petričić je rekao i da obitelj žrtve ima policijsku zaštitu te da će je imati dok traje postupak.

- Subjektivan osjećaj straha je opravdan i razumljiv, ali mehanizmi zaštite u takvim situacijama ne postoje. Čujemo da bi ovakvu žrtvu ili obitelj trebalo smjestiti u sigurnu kuću. To je glupost, jasno da takve osobe ne treba micati iz svoje sredine zbog osjećaja straha, bio subjektivan ili objektivan. Nedostaju zakonska rješenja, rekao je. Na pitanje razmišljaju li njegove klijentice o odlasku iz Zadra, odgovorio je potvrdno.

Izvanraspravno vijeće Općinskog suda u Zadru ukinulo je u petak istražni zatvor Darku Kovačeviću Daruvarcu, javlja Hrt.hr.

Nakon što je u srijedu, 6. veljače, obitelj njegove žrtve primila prijetnje preko društvenih mreža, Općinsko državno odvjetništvo ponovno je zatražilo određivanje mjera opreza - zabranu napuštanja boravišta, obvezno javljanje državnom tijelu, zabranu približavanja i uspostavljanja veze sa žrtvom te privremeno oduzimanje putnih isprava.

Vijeće je, pak, zaključilo kako se Kovačeviću ne mogu odrediti nikakve mjere budući da mu istječe istražni zatvor u maksimalnom trajanju. Glasnogovornik Općinskog suda u Zadru Denis Klarendićje objasnio je da mjere opreza sud može izreći kao zamjenu za istražni zatvor, a ovdje istječe maksimalni istražni zatvor.

U vezi s prijetnjama upućenim obitelji Daruvarčeve žrtve, policija je osumnjičila 17-godišnjaka i nije utvrdila njegovu povezanost s Daruvarcem. 

 
 
 

 

Komentari
Broj komentara:0