Vidite prvi

Mostar

Vijeće mladih na Kolegiju kod gradonačelnika Bešlića

Autor:Prvi.tv
Objava:7.12.2017. 15:39
Vijeće mladih na Kolegiju kod gradonačelnika Bešlića
Učitavanje medija preglednika ...

U  Gradskoj vijećnici Mostara, na današnju sjednicu Kolegija Gradonačelnika Grada Mostara , pozvani su predstavnici Vijeća mladih Grada Mostara, koji su u svibnju ove godine organizirali prvu Simulaciju Gradskog vijeća Mostara.

Mladi su predstavili gradonačelniku Grada Mostara Ljubi Bešliću, načelnicima Odjela i glavnoj savjetnici Grada Mostara zaključke i odluke koje je simulirano Gradsko vijece donijelo, koje bi mladi željeli vidjeti realizirane u Mostaru.  Među prijedlozima je i prijedlog odbora za obrazovanje i kulturu koji je vodila Anja Kresojević uspostave nove obrazovne metodologije na području Grada Mostara, koja bi se odnosila na uvođenje obveznih volonterskih sati za učenike, koje bi odrađivali u određenim humanitarnim i kulturnim ustanovama Grada.

Također prijedlog Mirze Lalića, u ime Odbora za ekonomiju i zapošljavanje mladih, koji je zaključio da ustupanjem neiskorištenih zemljišta i građevina koje su u vlasništvu Grada Mostara ponudi investitorima pod koncesiju ali pod uvjetom da mladi ljudi iz Mostara zauzmu 75% novostvorenih radnih mjesta. Također, zanimljiva je inicijativa da se pod pokroviteljstvom Grada Mostara provede obuka za preusmjeravanje osoba iz suficitarnih u deficitarna zanimanja, te da se stvori fond za stipendiranje studenata deficitarnih zanimanja koji bi bio financiran od strane pravnih lica s područja Mostara.

Uz ove prijedloge, predstavljeni su ideje mladih iz odbora za promet i infrastrukturu da se novi most Avenija-Sjeverni logor) treba žurno pustiti u promet kako bi se rasteretile prometne gužve, zatim izgradnja dodatnih parking mjesta u cijelom gradu, posebno u svim neiskorištenim lokacijama kao i neizgrađenom prostoru sportske dvorane. Naglasak su također stavili i na turizam i to u ruralnim područjima Grada, koji bi mogao pojačati turističku ponudu Grada.

Predsjedavajući Simuliranog Gradskog vijeća i predsjednik Vijeća mladih Mostara Ivo Čarapina  istaknuo je važnost u obostranoj komunikaciji između mladih i Gradske uprave Mostara, t zahvalio Gradskoj upravi na potpori u ovom projektu, ali i svim mladima koji su dali svoj doprinos, u nadi da ce se doneseni prijedlozi uspjeti realizirati.

Gradonačelnik Bešlić obećao je nastavak potpore Vijeću mladih Grada Mostara te naglasio, između ostalog, kako je projekt Mostara kao europske prijestolnice kulture 2024. velika šansa za Mostar, posebice za infrastrukturne projekte, od kojih je izdvojio završetak Kulturno-sportskog centra. Ocijenio je ovo kao jednu veliku promociju Mostara, njegovo pozicioniranje kao turističkih i kulturnog središta Hercegovine te otvaranje grada svijetu, ali i poziv da se dođe u Mostar, a sve to je i velika šansa za mlade ljude da sudjeluju u ovom značajnom projektu koji je dobio najširu potporu svih relevantnih čimbenika u Mostaru, priopćeno je iz PR-a Grada Mostara.

Komentari
Broj komentara:0