Vidite prvi

BUREK TEŽINE 650 KG I 1.500 ČEVAPA

(VIDEO) Tuzlaci love Guiness: Napravili najveći burek i najveću porciju ćevapa

Autor:Prvi.tv
Objava:14.10.2017. 15:16
(VIDEO) Tuzlaci love Guiness: Napravili najveći burek i najveću porciju ćevapa
Učitavanje medija preglednika ...

U okviru manifestacije Tuzla Gastro Show danas je na centralnom trgu u ovom gradu upriličeno obaranje dva Guinnessova rekorda.

Naime, grupa Tuzlaka danas je napravila najveći burek pripremljen ikad u BiH težine 650 kilograma i najveću lepinu sa 1.500 ćevapa. Službeni rezultati je li BiH ušla u Guinnessovu knjigu rekorda bit će poznati za tri mjeseca.

"Dimenzije bureka su šest puta šest metara. U pripremi i pečenju bureka je sudjelovalo 14 ljudi. Dužina jufke je 1.500 metara i izazov je bio pripremiti sve ovo, kao i njegov sam prijevoz za koji smo koristili specijalno vozilo", kazao je za Klix.ba Omer Isović iz Agencije Kreativa marketing koja se potpisuje kao organizator Tuzla Gastro Showa.

Isović je istaknuo da je prije BiH u Sloveniji napravljen burek prečnika 5,5 metara, koji nije ušao u Guinnessovu knjigu rekorda.

Snimci mjerenja bureka i porcije ćevapa u Tuzli poslani su u sjedište Guinness World Recorda, a rezultati se očekuju za tri mjeseca.

"Cilj ove manifestacije je da poručimo da samo kupovinom domaćih proizvoda jačamo našu zemlju i vodimo je naprijed. Također, želimo još jednom pokazati i da su burek i ćevapi naše tradicionalno jelo kao i to da je burek samo s mesom", naglasio je Isović.

Danas pripremljeni burek bit će podijeljen građanima, liječnicima, vatrogascima i policajcima, odnosno dežurnim službama koje se brinu za sigurnost građana.

U okviru ove manifestacije predstavljena je i nagrada "Zlatno zmajevo srce" koju su za svoje doprinose i podvige dobili Edin Džeko, Zvjezdan Misimović, Enis Bešlagić te Vedad Ibišević.

Cijelu manifestaciju kojoj je nazočilo nekoliko tisuća građana dodatno su upotpunili i nastupi brojnih kulturno-umjetničkih društava.

Komentari
Broj komentara:0