Vidite prvi

legalna sječa drveća

USK - Razvijen sistem za praćenje legalnosti sječe i prodaje drvnih asortimana

Autor:Prvi.tv
Objava:13.1.2018. 10:47
USK - Razvijen sistem za praćenje legalnosti sječe i prodaje drvnih asortimana
Učitavanje medija preglednika ...

Sječa i isporuka šumskih asortimana kupcima na području Unsko-sanskog kantona se izvršava u potpunosti u skladu sa svim zakonskim propisima zahvaljujući programu koji su razvili inžinjeri Šumskog privrednog društva „Unsko-sanske šume" Haris Koljić i Jasmin Mešić.

Koljić je kazao da taj informacijski program omogućava praćenje proizvodnje šumskih drvnih asortimana te pruža sigurnost kupcima da je sječa obavljena potpuno legalno i u skladu sa zakonskim propisima za svaki "komad drveta".

On također naglašava da je sličan sistem već razvijen u zemljama regije - Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, a u Unsko-sanskim šumama su posebno ponosni što je program razvijen bez ulaganja uz korištenje vlastitih kapaciteta i znanja svojih stručnjaka.

Većina poduzeća šumarstva u Federaciji BiH ima FSC certifikat koji je potvrda da poduzeća šumarstva provode ekološki odgovorno i društveno korisno gospodarenje šumskim resursima odnosno certifikat bi trebao biti između ostalog i potvrda da drvo potiče iz legalne sječe.

Međutim, postoji rizik da se pilane i građani služe i drvetom koje potiče iz ilegalne sječe koja predstavlja jedan vid "nelojalne konkurencije" (drvo iz ilegalne sječe nije oporezivano niti građani kroz porez nemaju nikakvu korist od toga, a kad je sječa legalna društvo osjeti profit jer poduzeće plaća poreze).

Osim toga, ilegalna sječa je prijetnja kojom je poduzeće izloženo u smislu uništavanja i degradacije šumskog fonda jer se sječa provodi nekontrolirano, bez ikakvog odabira i uvažavanja ekoloških principa na koje poduzeće zagovara.

To je bio jedan od razloga zašto su se, kako ističe inžinjer Koljić, Unsko-sanske šume opredjelile za izradu informacijskog sistema kojim se reguliraju sve aktivnosti u šumarstvu, a od kojih je najvažnija proizvodnja šumskih drvnih asortimana.

Zahvaljujući tom informacijskom sistemu, Unsko-sanske šume mogu garantirati za svaki komad drveta da potječe iz legalne sječe, jer doslovno u svakom trenutku je moguće locirati panj posječenog stabla zahvaljujući GPS tehnologiji te odrediti vrijeme i osobu koja je obavila sve aktivnosti u proizvodnom procesu tj. svaki komad drveta ima svoju "osobnu kartu" čije podatke je moguće provjeriti bilo kad i bilo gdje.

Program čini sedam aplikacija koje služe za prikupljanje i obradu podataka, što omogućava radnicima da mogu donositi odluke direktno na terenu, što ranije nije bio slučaj.

Koljić navodi da izrada sistema ima za cilj da omogući svim radnicima u pripremi i realizaciji proizvodnje korištenje naprednih alata za prikupljanje i obradu podataka, a upravljačkim strukturama poduzeća kontrolu radnih procesa na brz, kvalitetan i efikasan način donošenjem poslovnih odluka na bazi stvarnih informacija, te da zahvaljujući tom imaju mogućnost bržeg protoka informacija iz različitih djelova organizacije poduzeća.

Projektant u ŠPD „Unsko-sanske šume" Haris Koljić u izjavi za Fenu je istaknuo da ono što navedeni sistem izdvaja od klasičnog načina rada jeste što prikupljene podatke standardizira po vrsti i veličini, vrši njihovu grafičku predstavu u formi tematskih mapa na različitim podlogama, te eliminira mogućnost za stvaranje logičkih i računskih grešaka.

Jedna od prednosti takvog sistema je, dodaje, da se resursi koriste racionalno, a druga se odnosi na praćenje šteta koje su prisutne unutar šuma.

Koljić najavljuje i nastavak aktivnosti i licenciranje programa, koji je osnova za izradu projekata kojima će se moći aplicirati za pristup sredstvma fondova Europske unije.

Unsko-sanske šume su prvo poduzeće šumarstva u Bosni i Hercegovini koje se opredijelilo da unaprijedi svoje proizvodne procese korišteći najnovije informacijske tehnologije, dok druga poduzeća šumarstva ne prate te trendove, a usred nepostojanja federalnog zakona o šumama ne postoji način na koji se mogu natjerati.

Zato bi Vlada FBiH, kako ističu stručnjaci šumarske struke, putem Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva trebala hitno nametnuti obavezu i ostalim poduzećima da koriste informacijske tehnologije koje su garancija legalnosti sječe od koje društvo može imati samo još veće benefite s jedne strane, a sa druge strane sigurnost da se šuma racionalno koristi uvažavajući sve ekološke uvjete.

Skupština Unsko-sanskog kantona je osnovala Šumsko-privredno društvo Unsko-sanske šume, sa sjedištem u Bosanskoj Krupi,  radi ostvarivanja posebnog državnog i općeg interesa u gospodarenju državnim šumama i šumskim zemljištem na području tog kantona.

Osnovno misija poduzeća je održivo, ujednačeno, neprekidno i dugoročno gospodarenje šumskim ekosistemima na području USK-a u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima, promjenjivim zahtjevima društveno-političkog okruženja i karakterom šumskih resursa kao javnog dobra. 

Komentari
Broj komentara:0