Vidite prvi

zloupotreba položaja

U akciji “Globus” uhićena potpredsjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH

Autor:Prvi.tv
Objava:21.4.2018. 15:08
U akciji “Globus” uhićena potpredsjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH
Učitavanje medija preglednika ...

Vesna Švancer (SBB), potpredsjednica Zastupničkog doma Federalnog parlamenta, uhićena je u okviru akcije kodnog naziva "Globus", javljaju sarajevski portali.

Akcija je provedena na području Tuzlanskog, Sarajevskog i Zeničko-dobojskog kantona, a u vezi sa dokumentiranjem koruptivnih kaznenih djela i njihovih izvršitelja, prenosi Faktor.

Iz Federalne uprave policije (FUP) je priopćeno kako je uhićeno više osoba, ali se ne navodi mnogo detalja o samim počinjenim kaznenim djelima i osobama koje su uhićene.

"Faktor" neslužbeno javlja da je jedno od dvoje uhićenoh upravo Švancerova, a na teret joj se stavljaju kaznena djela koja se odnose na zloupotrebu položaja. Prema neslužbenim informacijama druga uhićena osoba je Said Kapetančić iz Gračanice. Neslužbeno, radi se također o članu SBB-a, kandidatu te stranke za Općinsko vijeće Gračanice na prošlim Lokalnim izborima.

Spomenuti portal navodi da je Vesna Švancer davala grantove određenim udruženjima, nakon čega su iz udruženja novac vraćali njoj na ruke. Neslužbeno, Švancer se sumnjiči da je na taj način nelegalno stekla imovinsku korist.

Navodi se i to da je ona i ranije osuđivana zbog prijevare.

Akcija kodnog naziva "Globus" izvedena je pod nadzorom Kantonalnog tužiteljstva u Tuzli, a osim Federalne uprave policije sudjelovale su i druge policijske agencije, kao i Obavještajno-sigurnosna agencija BiH (OSA).

Prilikom lišavanja slobode i pretresa navedenih osoba izuzeti su predmeti koji se dovode u vezu s izvršenjem kaznenih djela.

"Osobe lišene slobode bit će kriminalistički obrađene u službenim prostorijama Federalne uprave policije u Tuzli, te će u zakonskom roku biti predati Kantonalnom tužiteljstvu Tuzlanskog kantona uz Izvještaj o počinjenom kaznenom djelu", navode iz FUP-a./HMS/

Komentari
Broj komentara:0