Vidite prvi

SIMBOL DIJABETESA

Stari most u Mostaru i Vijećnica u Sarajevu večeras su osvijetljeni plavom bojom

Autor:Prvi.tv
Objava:14.11.2017. 19:07
Stari most u Mostaru i Vijećnica u Sarajevu večeras su osvijetljeni plavom bojom
Učitavanje medija preglednika ...

Stari most u Mostaru i Vijećnica u Sarajevu večeras su osvijetljeni plavom bojom.

Večeras su sarajevska Vijećnica i Stari mostu Mostaru osvijetljeni plavom bojom koja je internacionalni simbol dijabetesa, u cilju podizanja svijesti o toj bolesti. Osvjetljavanje institucija organizirala je farmaceutska kompanija Novo Nordisk Pharma.

Dijabetes je u svijetu u stalnom porastu svijetu i rastući je problem svih dobnih grupa, pa se može govoriti o pandemiji ove bolesti. Prema procjenama Međunarodne federacije za dijabetes u 2016. godini oko 415 millijuna osoba boluje od dijabetesa (1 od 11 odraslih osoba).

U BiH ne postoji jedinstveni registar oboljelih od dijabetesa, ali se pretpostavlja da oko 336.000 građana boluje od dijabetesa, dok polovina, oko 157.000 osoba nisu svjesni da imaju tu bolest.

S ciljem prevencije bolesti, u sklopu projekta "Biram zdravlje" kojeg provodi Udruženje za razvoj društva Kap u suradnji sa zdravstvenim institucijma iz 16 gradova širom BiH, danas je omogućeno organizirano testiranje građana na dijabetes u sljedećim zdravstvenim institucijama: Opća bolnica "Prim.dr. Abdulah Nakaš", Sarajevo, Domovi zdravlja Drvar, Ljubuški, Živinice, Kladanj, Dom zdravlja Travnik, Domovi zdravlja Sarajevo, Dom zdravlja Kreševo, Cazin, Bihać, Zavidovići, Sokolac, Kakanj, Tešanj, Zenica, Konjic, Fojnica.

 

Komentari
Broj komentara:0