Vidite prvi

INTERNA ISTRAGA

Pripadnicima Oružanih snaga BiH u konzervama s junetinom isporučena svinjetina

Autor:Prvi.tv
Objava:21.11.2018. 13:32
Pripadnicima Oružanih snaga BiH u konzervama s junetinom isporučena svinjetina
Učitavanje medija preglednika ...

MO BiH provelo je internu istragu s ciljem utvrđivanja činjenica vezanih za predmetne navode o procesima koji nisu provedeni u skladu s važećim propisima te Pravilnikom o ishrani u MO i OS BiH i ugovorima o nabavkama artikala ishrane u MO BiH i OS BiH, kao i drugim procedurama koje reguliraju ishranu u MO i OS BiH.

Kao rezultat interne istrage utvrđeno je da su dva dobavljača s kojima je MO BiH sklopilo ugovore o snabdijevanju konzerviranih obroka s junećim mesom te pite s mesom, izvršili isporuku dijela predmetnih artikala ishrane u kojima se, a na osnovu laboratorijskih analiza nadležnih zavoda, pored deklariranih sastojaka, utvrdilo i postojanje svinjskog proteina.

Imajući u vidu da je predmetna isporuka hrane izvršena suprotno ugovorima i deklaracijama na proizvodima, predmetni artikli su distribuirani pripadnicima OS BiH uključujući i pripadnike OS BiH muslimanske vjeroispovjesti, čime su se prekršile odredbe Pravilnika o ishrani u MO i OS BiH.

Nadležni u MO i OS BiH su odmah po prvoj izraženoj sumnji hitno zabranili uporabu spornih artikala u ishrani pripadnika u komandama i jedinicma OS BiH do okončanja svih laboratorijskih analiza iz predmetnih nabavki.

U skladu s utvrđenim činjenicama Ministarstvo obrane BiH poduzet će mjere i aktivnosti u cilju pravne zaštite interesa MO i OS BiH u predmetnim stvarima. Također će se, u cilju jačanja sustava planiranja, kontrole i nadzora nad artiklima ishrane, provesti aktivnosti radi utvrđivanja eventualne odgovornosti pripadnika MO i OS BiH koji bi se mogli dovesti u vezu s utvrđenim propustima, stoji u priopćenju MO BiH.

Komentari
Broj komentara:0