Vidite prvi

SURADNJA NR KINE I OS BiH

Potpisan Sporazum o donaciji NR Kine OS BiH u vrijednosti od 10 milijuna juana

Autor:Prvi.tv
Objava:6.12.2017. 16:52
Potpisan Sporazum o donaciji NR Kine OS BiH u vrijednosti od 10 milijuna juana
Učitavanje medija preglednika ...

Sporazum o vojnoj pomoći za Bosnu i Hercegovinu između Ministarstva obrane BiH i Ministarstva obrane Narodne Republike Kine (NR Kine) potpisan je danas, 6. prosinca 2017. godine u Ministarstvu obrane Bosne i Hercegovine, ? koji su potpisale ministrica obrane BiH Marina Pendeš i veleposlanica NR Kine u BiH Nj.E. Chen Bo.

Ceremoniji potpisivanja Sporazuma prisustvovao je zamjenik ministra obrane Sead Jusić, kao i pomoćnici ministra obrane iz sektora za međunarodnu suradnju, politiku i planove i nabavku i logistiku, kao i generalmajor Mirko Tepšić u svojstvu predstavnika Zajedničkog štaba OS BiH.

Pored veleposlanice Chen Bo, potpisivanju Sporazuma sa kineske strane prisustvovali su vojni ataše NR Kine u BiH stariji brigadir Luo Tiefeng i asistent vojnog atašea brigadir Zang Zizhe.

Sporazumom sa Ministarstvom obrane NR Kine o vojnoj pomoći za Bosnu i Hercegovinu kineska strana je odlučila donirati 10 milijuna juana, što je protuvrijednost oko 2,5 milijuna konvertibilnih maraka, a ogledat će se u isporuci specijaliziranih inžinjerijskih i građevinskih mašina za potrebe Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Prije potpisivanja Sporazuma, ministrica Pendeš je veleposlanici Chen Bo zahvalila na pomoći i podršci koju Vlada NR Kine pruža Bosni i Hercegovini u smislu dodatnog jačanja sposobnosti  Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Ovaj sporazum će posebno osnažiti inžinjerijske kapacitete Oružanih snaga BiH koji će biti angažirani u realizaciji misijskih zadataka, a tiču se pomoći civilnim strukturama u slučajevima prirodnih nepogoda te u izgradnji i popravci potrebne infrastrukture u našim lokalnim zajednicama.

Sugovornici su tokom susreta naglasili uspješnu suradnja u oblasti obrane i izrazili želju za nastavkom i produbljenjem ove suradnje i u narednom period, te još jednom istaknuli značaj ove donacije ne samo za Oružane snage BiH, već i za sve stanovnike Bosne  Hercegovine koji će na indirektan način imati koristi od ove pomoći.

Do sada je naše ministarstvo sa kineskim ministarstvom narodne obrane potpisalo Memorandum o razumjevanju o suradnji u području obrane i dva protokola o donaciji vojne donacije NR Kine za BiH.

Ovi dokumenti potpisani su 2005, 2010. i 2013. godine i odnosili su se na pomoć u oblasti vojnog obrazovanja i obuke, vojne tehnike i tehnologije, vojne nauke i istraživačkog rada, vojne kulture, sporta i medicine kao i razmjene iskustava o učešću u međunarodnim operacijama podrške miru.

Na osnovu potpisanog Memorandum i Protokola, kineska strane je do sada Oružanim snagama Bosne i Hercegovine ukupno donirala 17 inžinjerijskih mašina koje su u proteklom razdoblju dodatno ojačale kapacitete OS BiH.

 

Komentari
Broj komentara:0