Vidite prvi

neum

Počeo znanstveno-stručni skup "Rješenje hrvatskog pitanja za europsku BiH"

Autor:Prvi.tv
Objava:15.3.2018. 12:14
Počeo znanstveno-stručni skup Rješenje hrvatskog pitanja za europsku BiH
Učitavanje medija preglednika ...
1

Znanstveno-stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem "Rješenje hrvatskog pitanja za europsku Bosnu i Hercegovinu" koji se održava pod visokim pokroviteljstvom Ureda predsjedatelja Predsjedništva BiH započeo je danas u Neumu.

Prigodnim govorom nazočnima se obratio predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović koji je kazao kako je ovogodišnja tema znanstveno-stručnog skupa "Rješenje hrvatskog pitanja za europsku Bosnu i Hercegovinu" na neki način provokativna, naglasivši pritom kako ne vjeruje da postoji hrvatsko pitanje u BiH nego pitanje BiH.

Ocijenio je kako potpuna jednakopravnost tri konstitutivna naroda sa svim drugim narodima koji čine BiH, treba biti odgovor na europsko i na sva druga pitanja.

 Podsjetio je kako je nakon prošlogodišnjeg znanstveno-stručnog skupa donesena Odluka Ustavnog suda BiH koja, kako kaže, vrlo jasno i nedvosmisleno govori o tri konstitutivna naroda, njihovoj ustavnoj poziciji te o nužnosti njihovog legitimnog predstavljanja.

"Siguran sam kako je BiH nezaustavljiva na putu prema Europskoj uniji" – naglasio je Čović, zamolivši sve sudionike skupa da kroz donesene zaključke pokažu da razumiju koliko je nužda stabilnosti čitavog područja, upravo kroz stabilnost jedne moderno organizirane države u kojoj će hrvatski narod biti jednakopravan sa srpskim i bošnjačkim.

"Želimo biti generator i nova razvojna snaga u dizajniranju novih odnosa u BiH"  - kazao je rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić, istaknuvši kako se zahvaljuje i daje potporu svima onima koji imaju viziju promjene te nesebično i hrabro progovaraju tražeći puteve ravnopravnosti.

Komentari
Broj komentara:1