Vidite prvi

NATO treba BiH

Pendeš se sastala sa otpravnikom poslova Veleposlanstva SAD u BiH

Autor:Prvi.tv
Objava:8.9.2017. 16:27
Pendeš se sastala sa otpravnikom poslova Veleposlanstva SAD u BiH
Učitavanje medija preglednika ...

Ministrica obrane BiH Marina Pendeš sa suradnicima sastala se 08.09.2017. godine sa otpravnikom poslova Veleposlanstva SAD u BiH Paulom Horowitzem, sa kojim je razgovarala o aktivnostima Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH na aktiviranju Akcijskog plana za članstvo u NATO (MAP), procesu rješavanja viškova naoružanja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava i implementaciji usvojenog dokumenta "Pregled obrane".

Tijekom razgovora ministrica Pendeš je istaknula da je Ministarstvo obrane BiH učinilo značajne napore vezane za ispunjenje talinskog uvjeta za aktiviranje MAP-a, te naglasila da će u predstojećih mjesec dana ovi rezultati biti još vidljiviji, uzimajući u obzir konstantan napredak u uknjižbi vojne imovine, napredak u implementaciji "Pregleda obrane", kao i predanost Ministarstva obrane BiH na reformama u sektoru obrane. Ministrica Pendeš je podsjetila da je, u procesu uknjižbe, od 2015. godine na Ministarstvo obrane BiH uknjiženo 28 perspektivnih lokacija, te da zbog složenosti procedura i postupaka uknjižbe imovine na različitim razinama vlasti u BiH, postoje razlozi na koje Ministarstvo obrane BiH ne može direktno uticati.

U tom kontekstu, konstatiran je napredak načinjen u proteklom razdoblju, pri čemu je razgovarano i o izazovima i načinima prevazilaženja objektivnih poteškoća pri uknjižbi ove imovine.

Također, na sastanku je bilo govora i o planiranom posjetu ministrice Pendeš Sjedinjenim Američkim Državama, tijekom kojega će pored sudjelovanja na NATO Konferenciji u okviru Programa izgradnje integriteta u obrambenom sektoru, Ministrica i izaslanstvo MO i OS BiH imati i sastanke s visokim dužnosnicima u Američkoj administraciji.

Ministrica Pendeš se zahvalila Vladi SAD i Veleposlanstvu SAD u BiH na doprinosu i pomoći koju Vlada SAD-a konstantno pruža Bosni i Hercegovini u oblasti obrambene suradnje i posvećenosti aktiviranju Akcijskog plana za članstvo BiH u NATO (MAP).

Sastanku su nazočili i tajnik Ministarstva obrane Muhamed Smajić, pomoćnik ministra obrane za međunarodnu suradnju Zoran Šajinović, te političko-vojna savjetnica pri Veleposlanstvu SAD-a u BiH Carrie Giardino i zamjenica vojnog izaslanika SAD-a pukovnica Amy Mowey.

Komentari
Broj komentara:0