Vidite prvi

KRŠENJE PRAVA

Ombudsmani otvorili šest predmeta u slučaju Dragičević

Autor:Prvi.tv
Objava:11.1.2019. 12:03
Ombudsmani otvorili šest predmeta u slučaju Dragičević
Učitavanje medija preglednika ...

Ombudsman za ljudska prava Bosne i Hercegovine Ljubinko Mitrović potvrdio je danas da su otvorili šest predmeta u vezi sa stradanjem banjalučkog mladića Davida Dragičevića, među kojima i one koji se odnose na privođenja i ponašanje policije 25. i 30. prosinca, nakon okupljanja građana u centru Banjaluke.

Podsjetio je da su po službenoj dužnosti 10. svibnja prvi put otvorili predmet "Dragičević" te da je nedugo zatim inicirao razgovor s ocem stradalog mladića, kao i koje informacije su tražili od policije, tužilaštva i drugih institucija te naglasio da nastavljaju pratiti istragu.

Kada su u pitanju događanja od 25. prosinca 2018.godine, otvorili su, kaže, četiri nova predmeta, od toga jedan po zahtjevu Transparency internationala u BiH, jedan o sudjelovanju djece na okupljanju te o tome jesu li ranije prijavljeni skupovi grupe "Pravda za Davida", zatim tko je privođen od građana, zadržavan u pritvoru, kakvo je bilo ponašanje prema tim osobama, kao i o informacijama o maltretiranju novinara.

Nakon toga se, kaže, dogodio 30. prosinca te je Ombudsman ponovo otvorio novi predmet i zatražio od nadležnih podatke o privedenim građanima i tadašnjim dešavanjima. Podatke su, precizirao je, tražili ponovo i od policije i tužilaštva.

"Duboko smo involvirani u ovaj slučaj o kojem policija i tužilaštvo moraju da kažu šta se desilo i moraju da stave tačku na taj predmet",  rekao je Mitrović novinarima u Banjaluci.

Potvrdio je da osim Davora Dragičevića, s kojim su ombudsmeni inicirali razgovor, njima se nitko nije obraćao iz grupe Pravda za Davida.

Pučka pravobraniteljica Nives Jukić potvrdila da se građani BiH i dalje najviše žale na dužinu trajanja sudskih i upravnih postupaka, a njezina kolegica Jasminka Džumhur je dodala da je činjenica da su i mediji u BiH također subjekt napada te dodala da država u kojoj se krše ta prava, kao i prava na slobodu okupljanja i izražavanja ima ozbiljne razloge za zabrinutost.

Komentari
Broj komentara:0