Vidite prvi

mostar

Okrugli stol na temu zapošljavanja osoba s invaliditetom

Autor:Prvi.tv
Objava:11.10.2018. 13:53
Okrugli stol na temu zapošljavanja osoba s invaliditetom
Učitavanje medija preglednika ...

Na okruglom stolu koji je održan u četvrtak, 11. 10. 2018. u prostorijama Obrazovnog centra Emaus kraj Mostara, okupili su se predstavnici javnih institucija, nevladinih organizacija, udruga osoba s invaliditetom, partnerske organizacije, predstavnici privrednih društava i institucija koje već zapošljavaju osobe s invaliditetom.

Moderator okruglog stola, Zlatko Malić iz Caritasa Bosne i Hercegovine, prisutnima je predstavio ciljeve i zadatke projeka P.O.W.E.R te ukratko govorio o dosadašnjim rezultatima i planiranim aktivnostima. Rezultate istraživanja o obrazovnim potrebama osoba s invaliditetom (OSI) i istraživanja o zapošljavanju osoba s invaliditetom predstavila je Cecilija Petrović. Istraživanja koja su se provela u BiH i Crnoj Gori ponudila su veliki broj pokazatelja, ali i konkretnih preporuka kada je u pitanju obrazovanje i zapošljavanje osoba s invaliditetom. Između ostalog potrebno je obogatiti obrazovnu ponudu za osobe sa invaliditetom, uskladiti zakonske regulative, unaprijediti sustav evidencije nezaposlenih OSI, povezati sustave socijalne zaštite, obrazovanja i zapošljavanja OSI i sl.

Vinko Jerinić, iz Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Federacije BiH  predstavio je statističke pokazatelje i konkretne mjere podrške za zapošljavanje osoba sa invaliditetom naglasivši: „Projekt P.O.W.E.R i ovom prilikom daje nam mogućnost da informiramo o aktualnostima, gdje smo raspisali Javni poziv za zapošljavanje osoba s invaliditetom u vrijednosti od 7.000.000,00 KM, a koji će uključivati zapošljavanje za oko 600 osoba s invaliditetom. Također, objavljen je Javni poziv za podršku programima koji će u vrijednosti od 2.000.000,00 KM podržati programe rehabilitacije, razvoja i održivosti zaposlenosti osoba s invaliditetom", kazao je.

Sudionici su kroz diskusiju imali mogućnost dati svoje prijedloge i sugestije o temama poput: prepreke i mogućnosti za zapošljavanje OSI, socijalno poduzetništvo i socijalne inovacije, utjecaj poslodavaca i korisničkih udruženja na proces zapošljavanja i druge. Sudionici okruglog stola su zaključili kako je potrebno uložiti više energije u proces zapošljavanja osoba sa invaliditetom, povezati tržište rada, obrazovni sistem te podići svijest u javnosti i kod poslodavaca o potrebi zapošljavanja osoba sa invaliditetom.

Projekt P.O.W.E.R. financira Europska unija, kroz IPA II Program prekogranične suradnje Bosna i Hercegovina - Crna Gora. Ukupna vrijednost projekta je 459.776 eura, od čega Europska unija financira 390.800 eura.

Projekt provodi Caritas Bosne i Hercegovine u suradnji s partnerima iz BiH i Crne Gore: Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II., Udruga roditelja i djece s posebnim potrebama Vedri osmijeh, Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Federacije BiH, Caritas Barske nadbiskupije, Udruženje Paraplegičara Bar i Biznis start-up centar iz Bara. Projekt traje dvije godine i realizira se na području Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Komentari
Broj komentara:0