Vidite prvi

U crkvi sv. Petra i Pavla u Mostaru

Održana misa u spomen na pobijene franjevce

Autor:Prvi.tv
Objava:14.2.2018. 20:11
Održana misa u spomen na pobijene franjevce
Učitavanje medija preglednika ...

U crkvi sv. Petra i Pavla u Mostaru u srijedu navečer održana je sveta misa u spomen na pobijene fratre i vjernike Mostara i okolice u Drugom svjetskom ratu, poraću i Domovinskom ratu, a misno slavlje predvodio je fra Danko Perutina.

U propovijedi fra Danko je podsjetio što se dogodilo sedmorici subraće 1945. godine kada su partizani upali u samostan u Mostaru. Kazao je kako su fra Lea Petrovića, fra Jozu Bencuna, fra Rafu Prusinu, fra Bernardina Smoljana, fra Grgu Vasilja, fra Kažimira Bebeka i fra Nenada Pehara partizani odveli iz samostana bez presude i suda, vezali ih žicom i bacili u Neretvu.

 Fra Danko je naglasio kako ne želi raspirivati mržnju i zlo, već samo podsjetiti na te događaje od prije 73. godine kako se ne bi zaboravili.

 - Boli nas nepravda jer se partizanska ubojstva nisu istražila, a i danas se o tome šuti i prešućuje – kazao je fra Danko.

 Istaknuo je kako je 14. veljače 1945. godine također bila Čista srijeda kao i danas, te je pozvao vjernike na odricanje koje treba biti skriveno od drugih ljudi kako bi se dogodio iskreni susret između "sebe i Boga".

 Nakon misnog slavlja, upriličen je obred pepeljanja, odnosno posipanja pepelom u spomen na to kako je čovjek prah i da se u prah vraća.

 Inače, u Mostaru se danas obilježava Dan oslobođenja Mostara u organizaciji Udruženja antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata (UABNOR), dok se u isto vrijeme obilježava i godišnjica ubojstva sedmorice franjevaca, koja se pripisuju partizanima.

Komentari
Broj komentara:0