Vidite prvi

SEZONA POŽARA

Nepažnja i neopreznost mogu uzrokovati požare katastrofalnih razmjera

Autor:Prvi.tv
Objava:12.7.2018. 10:17
Nepažnja i neopreznost mogu uzrokovati požare katastrofalnih razmjera
Učitavanje medija preglednika ...

Prošlogodišnje sušno ljetno razdoblje ostalo je zapamćeno po vatrenim stihijama, nemoćnim ljudima i premorenim vatrogascima koji su dali zadnji atom snage da se spasi ono što se može spasiti. 

Uprava za civilnu zaštitu i vatrogastvo Hercegovačko-neretvanske županije ulaže znatne napore u prevenciji i zaštitu od požara. Instaliran  je i sustav za rano otkrivanje požara koji kroz  6  kamera na 3 lokacije, detektira nastanak požara. Broj požara je već sad za 70%  manji u odnosu na broj požara u 2017.godini.

Nadolazeće vremenske prilike obilježit će  ekstremno visoke temperature zraka, koje pogoduju pojavi požara. Svjedoci smo da su tlo, trava i nisko raslinje isušeni, tako da je još veća požarna opasnost odnosno mogućnost izbijanja požara.

Upozoravamo sve žitelje HNŽ/K-e , da u svakom trenutku imaju na umu činjenicu, da u iznimno vrućem ljetnom periodu i najmanja neopreznost i nepažnja mogu uzrokovati požare katastrofalnih razmjera.

Potrebno je obratiti pažnju na svaki detalj, loženje vatre u prirodi ili blizu objekata stambenih ili drugih, adekvatnog odlaganja i gašenja vodom žara iz roštilja, izbjegavanja bacanja opušaka u prirodu, uništavanje i spaljivanje suhe trave, korova, raslinja  i biljnih otpadaka.

Zabranjeno je paljenje vatre u neposrednoj blizini ruba šume,  te trasama  elektroenergetskih vodova.

Osoba koja primijeti požar dužna je da ga ugasi ako to može učiniti, bez opasnosti za sebe i drugoga.

Ukoliko, i pored svih poduzetih  mjera dođe do požara potrebno je HITNO  obavijestiti:

1.    Dežurnog u Profesionalnoj vatrogasnoj jedinici na broj :  123

 2.    Operativni centar civilne zaštite HNŽ/K-e na broj telefona :  121  i   036/327-387

Komentari
Broj komentara:0