Vidite prvi

mostar

Narandžasti autobus u Mostaru: Svaka druga žena doživjela neki oblik nasilja

Autor:Prvi.tv
Objava:7.12.2018. 14:07
Narandžasti autobus u Mostaru: Svaka druga žena doživjela neki oblik nasilja
Učitavanje medija preglednika ...

U okviru kampanje "Isključimo nasilje nad ženama i djevojčicama zajedno" narandžasti UN Women autobus danas je stigao Mostar.

Autobus nudi besplatnu vožnju tokom koje građani Mostara, u direktnom razgovoru s predstavnicima policije, zdravstvenih institucija, socijalnih službi i nevladinih organizacija, mogu saznati više o vrstama nasilja te o načinima sprečavanja i zaštite.

Po riječima predstavnice agencije UN Women BiH Fedre Idžaković, na ovaj način građani mogu čuti informacije gdje, kako i na koji način naći pomoć i zaštitu, ali i informacije o tome kako se uključiti u borbu protiv rodno zasnovanog nasilja.

Naglasila je kako se završetkom kampanje ne završava i posao protiv rodno zasnovanog nasilja i nasilja u porodici, napominjući kako istraživanja pokazuju da je u Bosni i Hercegovini svaka druga žena u dobi starijoj od 15 godina doživjela neki oblik nasilja.

- Puno smo uradili, ali još puno posla je pred nama kako bi naš sustav funkcionirao bolje, a žrtve, odnosno preživjele nasilje u porodici i nasilje nad ženama našle pomoć i zaštitu - kazala je Idžaković.

Predstavnik Švedske agencije za razvoj i pomoć Johan Norqvist istaknuo je kako je borba protiv nasilja nad ženama nešto na čemu se stalno mora raditi, izrazivši nadu da će sve ove aktivnosti donijeti neke pozitivne promjene.

- Rodno zasnovano nasilje je problem svih nas i mislim da je vrlo važno mijenjati stavove kako bismo dobili društvo u kojem vlada veća jednakost - poručio je Norqvist.

Predstavnik Centra za socijalni rad Mostara Tomislav Pupić istaknuo je kako se u Mostaru godišnje zabilježi oko stotinjak prijava koje se odnose na nasilje u porodici.

Po njegovim riječima, veći problem predstavljaju neprijavljeni slučajevi, kojih je, kako je kazao, sedam puta više od prijavljenih.

- Nasilje se ne prijavljuje zbog toga što nam žrtve nasilja ne vjeruju. Žrtve nasilja ne vjeruju ni sistemu, ni stručnjacima, ni državi - ustvrdio je Papić, poručivši kako je potrebno mijenjati svijest, ali i kulturu.

Glavna savjetnica gradonačelnika Mostara Radmila Komadina naglasila je kako je Grad Mostar spreman da učestvuje u svakoj akciji gdje se može prepoznati rodno zasnovano nasilje i gdje se, zajedno sa relevantnim institucijama, može pomoći u rješavanju tog problema.

 

Komentari
Broj komentara:0