Vidite prvi

nije kriv!

Mile Puljić oslobođen krivnje za zločin u Mostaru

Autor:Prvi.tv
Objava:16.5.2018. 17:26
Mile Puljić oslobođen krivnje za zločin u Mostaru
Učitavanje medija preglednika ...

Sud Bosne i Hercegovine oslobodio je Mileta Puljića, nekadašnjeg zapovjednika Druge bojne druge brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO), optužbe da je počinio zločin protiv čovječnosti 1993. i 1994. godine na području Mostara.

Puljić je oslobođen krivnje da je dopustio podređenima da zatvorenike iz "Heliodroma" odvedu na prinudne radove na prvoj liniji fronta i u živi štit, te sudjeluju u prisilnim nestancima i premlaćivanjima zatočenih osoba.

Sudsko vijeće nije utvrdilo izvan razumne sumnje da je Puljić učinio djelo koje mu se stavlja na teret i da je postupao protivno međunarodnom pravu i ženevskim konvencijama.

Puljić se teretio za širok i sistematičan napad i da je kao zapovjednik Druge bojne, kao suizvršitelj, svjesno i voljno sudjelovao u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem proširenja Hrvatske zajednice Herceg-Bosne.

- Tužilaštvo je bilo dužno da za svaku tvrdnju ponudi nesporne i nedvojbene dokaze. Po ocjeni Vijeća, udruženi zločinački poduhvat i suizvršilaštvo po Kaznenom zakonu BiH se međusobno isključuju i njihova koegzistencija nije moguća - rekao je predsjedavajući sudac Darko Samardžić.

Nakon presude, Puljiću su uknute mjere zabrane putovanje.

On je oslobođen naknade troškova sudskog postupka, a oštećeni su upućeni na parnicu.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe, javio je BIRN BiH. Fena.

Komentari
Broj komentara:0